Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 08. 2018. 09:30 >> 09:21

UDRUŽENJE REGINA ELENA

"Most između CG i Italije i dalje čvrsto stoji"

Crnogorski umjetinici fascinirali su publiku na Italijanskom internacionalnom festivalu klasične muzike "Green Music Festival" u Peruđi a Italijani su još jednom pokazali da most između Crne Gore i Italije, koji je sagradila kraljica Jelena prošlog vijeka, i dalje čvrsto stoji, kazali su iz Udruženja Italija-Montenegro "Regina Elena".

U petak 24. avgusta u centralnoj italijanskoj regiji, Umbrija, u gradu Peruđa su na inicijativu predsjednice Udruženja Italia-Montenegro "Regina Elena" Danijele Đurđević prvi put su na internacionalnom festivalu klasične muzike "Green Music Festival" učestvovali Crnogorski mladi muzičari: kantautor Jadranko Nikčevic i sopran Milica Dobaj iz Podgorice.

"U fantastičnom ambijentu srednjevijekovnog italijanskog grada, uz mnogobrojnu publiku, zaljubljenike klasične i jazz muzike crnogorski umjetnici su izveli četiri pjesme, među kojima i 'oj, svijetla majska zoro' i premijerno pjesmu prevedenu na italijanski jezik 'Ljubav perjanika' posvećenu cetinjskoj princezi a italijanskoj voljenoj kraljici Jeleni", kazali su iz Udruženja.

Nastup crnogorskih umjetnika, kako su kazali, oduševio je domaćine.

"Italijanska publika je pokazala oduševljenje prema crnogorskim izvođačima kojih je izvođenje osim, u nevjerovatno lijepom ambijentu pod osvijetljenim zidinama starog grada, i sa specifičnim notama za njihov sluh, zaista bilo impresivno", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja zahvaljuju glavnom organizatoru Festivala, Mauriciju Mastriniju, umjetniku i profesoru na muzičkoj akademiji.

"Italijani su još jednom pokazali da most između Crne Gore i Italije koji je sagradila kraljica Jelena prošlog stoljeća i dalje čvrsto stoji!", navodi se u saopštenju Udruženja.

Zahvaljuju i ministru kulture Crne Gore, Aleksandru Bogdanoviću, koji je, kako su kazali, znao da prepozna važnost ovog projekta za promociju i prepoznavanje crnogorske kulture u Italiji, od čega se naša država bila udaljila dugi niz godina.

"Ono što je ispunilo ambijent i srca Crnogoraca u Italiji je crnogorska zastava na centru podijuma koja se viorila za vrijeme cijelog festivala na kojem su učestvovali muzičari iz mnogih drugih zemalja: Italije, Holandije, Ukraine i drugih, i nikome nije ni na pamet padalo da je pomjeri poslije završetka izvođenja crnogoskih izvođaca Jadranka Nikcevića i Milice Dobaj koji su te večeri prvi nastupali na scenu", zaključuju iz Udruženja Italija-Montenegro "Regina Elena".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније