Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

31. 08. 2018. 11:44   >>  11:27

U BUDVI

Promovisane ljepota i značaj jatagana

Promocija publikacije "Jatagani u Crnoj Gori" autora istoričarke i više kustoskinje Zavičajnog muzeja u Baru, Draginje Radonjić, i istoričara i višeg kustosa Muzeja grada Budve Gorana Bubanje, ukazuje na značaj starog oružja srednjevjekovne Crne Gore.

Promocija publikacije održana je u srijedu u Muzeju grada Budve. 

Autori su kazali da materijalni i duhovni razvoj društva, kao i kultura nasljeđa, svjedoci su razvoja ljudske kulture jednog prostora i vremena.

"Tekst koji predstavljamo prati strategiju ratovanja, razvoj i usavršavanje oružja, njegovu primjenu i trajanje kroz vrijeme. Naš prostor obiluje istorijskim i vremenskim prikazom oružja koje u rukama Crnogoraca predstavlja sredstvo odbrane, ali i predmet divljenja, poštovanja, mistike. Naša priča je posvećena najznačajnijem oružju tokom čitavog kasnog srednjeg vijeka, a to je jatagan. Povod za rad na ovoj knjizi je nedostatak literature za oružje koje je obilježilo jedan značajan period crnogorske istorije i koje predstavlja važan element svake muzejske postavke i zbirke oružja širom Crne Gore. Jatagan se pominje u naučnim radovima kao sastavni dio hladnog oružja, a rijetko kao posebno oružje, što će nas navesti da mnogo dublje radimo na istraživanju i obradi ovog noža. Sa željom da prikažemo ljepotu i značaj jatagana u Crnoj Gori, pokušali smo da na jednom mjestu prikažemo jatagane iz crnogorskih muzeja i onih koji se čuvaju u privatnim kolekcijama" navode autori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније