Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina ]

31. 08. 2018. 15:49   >>  15:31

U NIKŠIĆU

Počinju Septembarski dani

Tradicionalna manifestacija Septembarski dani, koju nikšićka uprava organizuje povodom Dana oslobođenja, biće i ove godine u znaku sjećanja na urađeno, ali i novih ideja i stvaralačkih poduhvata u svim oblastima, saopštili su organizatori.

Rukovodilac Službe predsjednika opštine, Slobodanka Roganović, navela je da je ta manifestacija izuzetno bogata kulturnim i sportskim programima, poljoprivredno – turističkim smotrama, a poslužiće i kao promocija urađenog u oblasti infrastrukture.

„U okviru manifestacije koja je koncipirana da promoviše lokalno, biće ubilježeni i značajni programi koji su prevazišli takav karakter“, rekla je Roganović na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu i podsjetila da je praznik 18.septembar rezervisan za svečanu sjednicu Skupštine i uručenje nagrada.

Potpredsjednica opštine Nikšić, Sonja Nikčević, ukazala je da su Septembarski dani kruna dešavanja u gradu i podsjetila na brojne programe koji su obilježili Nikšićku kulturnu scenu minulih mjeseci.

„Trudimo se da kultura u Nikšiću stanuje tokom čitave godine kako bi doprinijela identitetu i osnaživanju grada i obezbijedila mu značajno mjesto na mapi države i regiona“, rekla je Nikčević i nabrojala brojne značajne programe koji će biti realizovani u septembru.

Prema njenim riječima, programi su kreirani sa gradskim ustanovama kulture, državnim institucijama, Muzičkom školom, i nevladinim organizacijama koje se bave kulturom.

U okviru Septembarskih dana biće održan i Međunarodni festival gitare, a 13 izdanje te smotre, kako je saopštila PR festivala, Maja Kovačević, biće od 27. septembra do 2. oktobra.

„U pitanju je Festival koji su 2005. godine osnovali istaknuti crnogorski umjetnici i pedagozi Goran Perišić i Danijel Cerović kako bi se afirmisali najveći standardi u izdavaštvu za gitaru. Riječ je o Festivalu tokom čijeg trajanja je nastupilo više stotina umjetnika iz svijeta“, podsjetila je Kovačević.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno stranje, Milan Korać, naveo je da će tokom septembra biti održano oko deset značajnih sportskih programa, uključujući i košarkaške turnire, KUP u tenisu i karateu, šahovsko prvenstvo, atletsku trku, ribolovnu smotru, biciklijadu, takmičenje sportskih veterana.

Korać je saopštio da će biti organizovana i tradicionalna Međunarodna izložba pasa svih rasa.

Koordinator Nikšićke kulturne scene, Kristina Radović, najavila je da je početak Septembarskih dana rezervisan za Dane evropskog filma, koje će otvoriti Ljepota poroka, reditelja Živka Nikolića.

Tokom Dana evropskog filma u Nikšićkom pozorištu biće besplatno prikazana filmska ostvarenja različitih žanrova, najnovije produkcije iz 16 evropskih država.

U okviru Septembarskih dana, kako je najavljeno, biće realizovano više od 50 programa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније