Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 09. 2018. 20:17   >>  20:00 1

U BEOGRADU

Bogdanović član UO Foruma slavenskih kultura

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanovic izabran je za člana Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, na sastanku održanom u Beogradu. Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na redovnom zasjedanju Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura predstavnici zemalja članica razgovarali su o srateškim planovima za razvoj Foruma u narednim periodu.

„Članovi Upravnog odbora utvrdili su smjernice za rad u narednom periodu i definisali najvažnije projekte na čijoj će realizaciji raditi. Bilo je riječi i o proslavi jubileja, 15 godina od osnivanja Foruma, koji će zemlje članice obilježiti naredne godine“, navodi se u saopštenju.

Bogdanović je poručio da epoha u kojoj živimo sve se više ukazuje kao vrijeme velikih izazova, koji se svakodnevno postavljaju nosiocima kulturne i identitetske različitosti savremenog svijeta.

„Djelatnosti Foruma slovenskih kultura jesu jedan od odgovora na te izazove, kroz čije se aktivnosti ostvaruje sinergija kojom se može na viši nivo podići komunikacija među kulturama istog jezičkog korjena, prepoznatljivih tradicija i sličnih istorijskih iskustava“, naveo je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, od svog osnivanja ovaj se Forum pokazao kao stabilna platforma intenzivnijoj kulturnoj saradnji među slovenskim državama što, kako smatraju, omogućuje efikasnije rješavanje svih onih izazova koje donosi proces globalizacije.

“Da bi se u narednom periodu ostvarila još bolja povezanost među slovenskim kulturama, potrebno je, u brojnim aktivnostima koje se danas odvijaju u okvirima kulturnih strategija slovenskih zemalja, fokusirati one sadžaje koji nose elemente zajedničkog ili sličnog iskustva”, rekao je ministar.

Bogdanović je govoreći o planovima i aktivnostima koje ce Crna Gora realizovati u okviru ove međunarodne organizacije naveo da se zajedničkim projektima u okviru Foruma može dosta toga učiniti na prevazilaženju mnogih problema koji se u različitim oblicima i intezitetima pojavljuju u svim slovenskim zemljama.

„Može se i ponuditi ostatku svijeta dragocejeno iskustvno o kontroverzama koje nastaju u kulturi zahvaćenoj radikalnim društveno-političkim promjenama, što savremenom svijetu i te kako može da znači“, kazao je Bogdanović.

Srbija je na sjednici preuzela od Crne Gore predsjedavanje Upravim odborom Foruma, pa je danas za novog predsjednika izabran ministar kulture te države Vladan Vukosavljević.

On je naglasio da u vrijeme žive komunikacije između dalekih naroda i država, jačanje prekinutih ili zapuštenih veza između iskonski bliskih slovenskih kultura djeluje kao razumljiva stvar.

„To djeluje kao razmljiva stvar na kojoj treba raditi i kroz ovu organizaciju na sve druge moguće načine. Paradoksalno zvuči da je, pored svih ograničenja i granica, opštenje između slovenskih naroda bilo snažnije prije hiljadu godina nego što je danas“, naveo je Vukosavljević.

Kako je rekao, ni danas nisu prisutni predstavnici svih slovenskih kultura, iz svojih razloga.

“Kada je prije sto godina Tomaš Masarik pisao o razlikama između panslavizma i pangermanizma isticao je da se slovenski pokret prije svega zasniva na idejama kulturne uzajamnosti. Takve ideje i danas žive i treba ih produbiti i osavremeniti“, rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim riječima, ciljevi Foruma slovenskih kultura su postavljeni višestrano.

„Ne samo međusobno zbližavanje i upoznavanje, koje je važno, nego i predstavljanje slovenske kulturne sfere drugim kulturnim sferama“, zaljučio je Vukosavljević.

Forum slovenskih kultura je međunarodna organizacija osnovana 2004. godine, u cilju očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicija i kulturnih sadržaja na prostoru država u kojima se govori slovenskim jezicima.

Pojašnjava se da Forum promoviše saradnju između država članica u oblasti kulture, obrazovanja i nauke, razvija kulturnu razmjenu, organizuje susrete i definiše zajedničke projekte.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније