Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 08. 2013. 15:58 >> 15:58

KANLI KULA

"Plavo je najtoplija boja" na HFF

Zlatna palma za najbolji film na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu dodjeljena je ostvarenju "Plavo je najtoplija boja" francuskog režisera Abdellatif Kechiche i to je upravo ostvarenje koje će van konkurencije vidjeti publika večeras na Kanli kuli.

Montenegro film festival u Herceg Novom, pete večeri, prikazivanjem ovog filma publiku će vratiti na vrlo aktulenu tematiku, pogotovo za Crnu Goru, s obzirom da je prije nekoliko dana u Budvi održana prva Parada ponosa.

Dakle, riječ je o smijeloj lezbijskoj priči, kojoj je upravo Stiven Spilberg kao predsjednik Kanskog žirija dao Zlatnu palmu. Ovaj film je tročasovna priča o ljubavi između petnaestogodišnje učenice Adel i studentkinje umjetnosti Eme, koja farba kosu u plavo.

Od 23 časa slijedi film turskog reditelja i scenariste Ali Aidina "Mold'' kome je ovo prvi dugometražni film. Basri, 55-godišnjak, svaki dan hoda kilometrima na svom poslu kao željeznički stražar.

Njegova stalna misao je kako da pronađe svoga sina. Sa osamnaest godina, mladić je studirao na univerzitetu u Istanbulu, i policija ga je odvela u pritvor zbog antirežimskih aktivnosti. Zatim je misteriozno nestao.

Veče dokumentarnih filmova, pod nazivom "Grad, samoća'' na Belavisti otvoriće špansko-američko ostvarenje "Odisejev gambit", a uslijediće još 7 filmova, među kojima je i crnogorski Milutina Darića "Niježni mučitelj".

I studenti nastavljaju da pokazuju svoja umjeća, a kroz dva filma će to prvo uraditi studenti sa beogradske Akademije umjetnosti, a zatim sa tri filma i njihove kolege iz Ljubljane sa Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.


Sa prošlogodišnjeg Berlinskog festivala na tvarđavu Forte mare stiže kineski film reditelja Vong Kar Vaja "Veliki majstor", epska drama, inspirisana životom kung fu majstora Ipa Mana, mentora Brusa Lija.

(radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније