Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 09. 2018. 09:55   >>  09:36

NOVI BROJ

"Komuna" posvećena Nikšiću

Novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@", koji je već u prodaji, u cjelosti je posvećen Nikšiću. Donosi priče iz istorije, kulture, sporta...

Nova "Komuna" donosi esej prof. dr Milenka Perovića o podizanju spomenika Ljubu Čupiću, i priču na istu temu Svetlane Mandić sa naslovom "Osmijeh se vratio gradu". Slobodan Bato Mirjačić piše o izgradnji novog spomenika u Nikšiću pod naslovom "U slavu i čast komitima".

Časopis započinje uvodnikom "Zavičaj evropskih velikana" iz pera Veselina Grbovića, prvog čovjeka nikšićke opštine koji ističe "da je Nikšić dugo bio tvrđava na prometnom putu i granici, pa mu je zato istorija kao nijednom drugom kraju ostavila brojne datume, ljude i događaje za pamćenje i sjećanje, kao i bogatu kulturnu baštinu".

Zoran A.Bošković donosi priču o sudbonosnim datumima pod Trebjesom pod naslovom "Dva slobodarska septembra".

"Komun@" objavljuje ekskluzivnu priču o nikšićkom Romeu i Juliji pod naslovom "Čast i ljubav jači od bruke i mržnje", autora mr Saita Šabotića, a Veselin Konjević piše o iseljavanju nikšićkih muslimana koja su započela još 1864. godine.

U ovom broju i priče o nikšićkim mostovima, Svetlane Mandić, Karađorđevoj ulici Milene Radonjić i ugostiteljstvu pod Onogoštom autorke Mire Rovčanin.

Zoran M.Zečević piše o tajnama aerodroma Kapino Polje i operaciji "Velveta", pod naslovom "Krila pod velom od somota".

Radmila Uskoković Ivanović u novom broju časopisa predstavlja vizionara i humanistu Stanislava Ćana Koprivicu, a Slobodan Vuković, Vita Nikolića i drumovanje sa njim.

Tu je i priča dr Zorana Koprivice o filmskom opusu Živka Nikolića, "Čuvar čuda neviđenog", kao i Mladena Kučeka o arhitekti Slobodanu Vukajloviću pod naslovom "Neimar udarničkog kova".

Veliša Kadić u ovom broju Komune piše o boemštini i humoru pod Onogoštom u tekstu "Oj kafano majko", a Boro Kontić, Sarajlija iz Nikšića, podsjeća na Nikšić iz vremena šezdesetih godina minulog vijeka, dok Bratislav Bato Kokolj u svojim medaljonima, između ostalog, piše o boravku Tina Ujevića u Nikšiću koji je u tom periodu ispisao stihove zbirke "Auto na korzu" što predstavlja ispričanu i nezaboravljenu epizodu u kulturnoj baštini grada pomeđu Trebjese, Bedema, Bistrice i Mrkošnice.

Mr Amer Ramusović u ovom broju "Komune" piše o zavidnoj tradiciji pivarstva u Nikšiću, a Branko A. Koprivica podsjeća na zavidnu tradiciju nikšićkog novinarstva gdje kaže da se navršilo 57 godina od kako su počele izlaziti Nikšićke novine.

U foto reportaži Minja Bojanić vraća nas na zlatna vremena još jednog nekadašnjeg prepoznatljivog privrednog giganta u bivšoj Jugoslaviji - Željezaru "Boris Kidrič" po kojem se prepoznavao Nikšić, a istovremeno predstavlja Boška Roganovića i dio njegove kolekcije fotografija iz Starog Nikšića koje decenijama sakuplja i prezentira na svojoj facebook stranici "Ja volim Nikšić".

Tu je i priča Mladena Kučeka o najstarijoj benzinskoj stanici, svojevremeno najljepšem građevinskom objektu u Nikšiću.

Na stranicama posvećenim kulturi iz pera Slavojke Marojević govori se o trinaest i po decenija nikšićkog pozorišta, “Magija u tri vijeka”, a Renata Bulajić, mr Goran Radojičić i Mihailo Perošević, podsjećaju na veliki jubilej - 120 godina Zahumlja, sa naslovom "Hram i riznica kulture".

Tu je i tekst Spasoja Bajovića o pola vijeka postojanja književne zajednice "Vladimir Mijušković" i "nikšićkoj muzičkoj ikoni" Miladinu Šobiću, koji je kako piše mr Željko Rutović "jedan od onih koji je sebe svojim djelom upisao u krug besmrtnika".

Prof. dr Ratko Božović bavi se knjigom kazivanja Nikole M.Lipovca "Priče i anegdote iz Crne Gore", i ističe "da bi bilo prirodno da se ta knjiga nađe u svakoj crnogorskoj kući koja drži do svog identiteta i da bi je trebalo dati i djeci da je pročitaju, jer ona djeluje kao moderno, a ponekad i kao postmoderno štivo."

"Komun@" piše i o "dobrom duhu Nikšića" i tamošnjim festivalima iz pera Dragane Mrkić, o četiri decenije postojanja slikarske grupe "Generacija devet" o kojoj piše Mina Gezović, dok Željko Milović podsjeća na lik i djelo Nikole Karovića koji je pjesmom proslavio Nikšić i ušao u Ginisovu knjigu, jer je 61 državnik uživao u njegovim izvođenjima pjesama, a Titu je čak 103 puta pjevao za njegovu dušu.

Radmila Perović predstavlja Banjsko-Vučedolsku regiju, Banjane i Velimlje, ističući da turiste ti predjeli podsjećaju na one iz italijanske Toskane.

Mr Mirjana Popović predstavlja Filozofski fakultet u Nikšiću i tamošnji studij socilogije, dok Braho Adrović i Zoran B.Bošković pišu o nekadašnjem studentskom životu u gradu pod Trebjesom.

Prostora se našlo i za zavidnu sportsku baštinu, pa tako doajen crnogorskog sportskog novinarstva Dino Tuzović piše o počecima i razvoju fudbalskog sporta u Nikšiću, Blagoje Đukanović o FK "Čelik", a Sreten Miranović o kultnoj i nekadašnjoj najboljoj ekipi malog fudbala u bivšoj Jugoslaviji "Premijer".

Tu je i tekst Dražena Draškovića o sedam decenija postojanja basketa pod Trebjesom, pod naslovom "Koš izmišljen za Nikšićane".

U ovom broju "Komune" i tekst Vildana Ramusovića o ljetošnjim veoma uspješnim promocijama časopisa u Lovćencu, Gusinju i Petnjici, uz podsjećanje da će promocija tog 28. specijalnog tematskog broja posvećenog Nikšiću, u oviru obilježavanja 18. septembra - Dana Opštine Nikšić, biti održana 17. septembra u prostorijama Muzičke škole u Nikšiću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније