Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 09. 2018. 14:45 >> 14:26

OD SRIJEDE DO NEDJELJE

Čarobni svijet lutaka u Podgorici

Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018, počinje sjutra a trajaće do 16. septembra. Festival će se održati u KIC-u "Budo Tomović", u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

Tokom ovogodišnjeg Festivala mališani će uživati u predstavama koje će izvesti glumačke trupe iz šest zemalja. Pored crnogorske glumačke trupe, Festival će ugostiti ansamble iz Ukrajine, Makedonije, Turske, Poljske i Srbije.

Nakon otvaranja u 20 sati, prvog dana festivala biće izvedena predstava "Prodavnica igračaka", Gradskog pozorišta Podgorica.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, 13. septembra, na programu je predstava "Priče o piletu zvanom Rjaba", Pozorišta glumca i lutke Ternopolj, Ukrajina. Predstava je namijenjena djeci starijoj od pet godina, a biće izvedena u Velikoj sali KIC-a u dva termina, od 18 i od 20 sati.

Trećeg dana Festivala, u petak, 14. septembra, kako najavljuju, makedonski Teatar za djecu i mlade iz Skoplja igraće predstavu "Tobi" u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Predstava je namijenjena djeci starijoj od četiri godine.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, 15. septembra, biće odigrane dvije predstave u kojima mogu uživati mališani svih uzrasta. U sali DODEST, u terminima od 11 i od 19 sati, Kuća lutaka Leteća ruka iz Ljuljeburgasa, Turska izvešće predstavu "Kamen", dok će u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 20 sati, Teatar lutke i glumca iz Valbžiha, Poljska, odigrati predstavu "Porodična zabava".

Posljednjeg, petog dana Festivala, u nedjelju, 16. septembra, na programu je predstava "Par cipela", Dečjeg pozorišta iz Subotice, Srbija. Ova predstava je namijenjena mališanima starijim od četiri godine, a biće odigrana u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 12 i od 18 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici. Predsjednik žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su: Dikla Katz, osnivač i glumica u Teatru Ključ iz Tel Aviva, Izrael, i Aleksandar Alek Rodić, direktor Malog pozorišta "Duško Radović", Srbija.

"Nagradu za najbolju predstavu dodijeliće i Dječiji žiri koji je sastavljen od podgoričkih osnovaca, većinom članova školice glume koju vodi Davor Dragojević. U ovogodišnjem dječijem žiriju su Tara Nenadović - predsjednica i članovi: Nikša Janjušević, Pavle Bogićević, Vasilisa Jovović, Anika Janjušević, Staša Matović, Marija Škerović, Strahinja Jovović, Marko Pešić, Jovan Backović, Dunja Ćupić, Luka Killian i Lara Dlabač", kazali su iz KIC-a.

Za predstave u zvaničnoj selekciji festival dodjeljuje devet nagrada.

"Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju dramaturgiju 'Dragan Radulović', nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu", navodi se u saopštenju.

Svečano zatvaranje Festivala biće održano u nedjelju, od 20 sati, kada će žiri proglasiti najbolje i dodijeliti im nagrade, a nakon toga će nastupiti specijalni gosti Festivala, učenici Osnovne škole "Maksim Gorki" koji će izvesti svoju predstavu "Kapetan Džon Piplfolks".

Osim u Podgorici, dvije festivalske trupe će gostovati u Herceg Novom i u Mojkovcu.

Trupa iz Srbije će u četvrtak, 13. septembra svoju predstavu izvesti u hercegnovskoj Dvorani Park, u terminu od 19 sati dok će poljska trupa u petak, 14. septembra, od 11 sati i 30 minuta, nastupiti u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević. Kao i svake godine, ulaz na sve predstave je slobodan, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a "Budo Tomović".

"Festival su podržali Sekretarijat za kulturu glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Podgoričko kulturno ljeto, KIC Budo Tomović, Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Turski kulturni centar Yunus Emre, Ambasada Izraela, Ministarstvo kulture Poljske, Elektroprivreda Crne Gore, Hipotekarna banka, Universal banka, Kompanija Čelebić, Delta City, Crnogorski elektroprenosni sistem, Centar za ekotoksikološka ispitivanja i brojni mediji, štamparije i pojedinci", kazali su iz KIC-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније