Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

12. 09. 2018. 16:44 >> 08:32

KATIĆ PREDLOŽIO BOGDANOVIĆU

Njegoševa škola da postane muzej

Ministarstvo kulture je obezbijedilo 100.000 eura za sprovođenje konzervatorskih radova na tvrđavi Forte Mare, a radovi bi trebalo da budu razvršeni do polovine naredne godine, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović tokom posjete Opštini Herceg Novi.

Bogdanović je razgovarao sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, a ocijenili su da između Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi postoji dobra saradnja, ali i da prepoznaju prostor za njeno dalje unapređenje i dinamiziranje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, bilo je riječi o nominaciji tvrđave Forte Mare za upis na Unesco listu svjetske baštine.

Kako je istakao Bogdanović, cijeneći kulturološki i istorijski značaj ove tvrđave, za Herceg Novi ali i cijelu Crnu Goru Ministarstvo kulture s posebnom pažnjom prati ovo pitanje, kako bi se obezbijedilo ispunjenje svih uslova da se ova tvrđava sa statusom kulturnog dobra nađe na Unesco listi.

Sagovornici su istakli da je od izuzetnog značaja sanacija tvrđave Kanli Kula, za čiji je početak u proteklom periodu Ministarstvo kulture obezbijedilo sredstva. Kako su ocijenili neophodno je nastaviti sa realizacijom projekta, imajući u vidu trenutno stanje u kojem se ovo kulturno dobro nalazi.

Bogdanović i Katić su istakli da je realizacija navedenog projekta u zajedničkom interesu Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi.
Katić je tokom sastanka iskazao interesovanje Opštine za pretvaranje Njegoševe škole u muzej.

Bogdanović je izrazio spremnost Miinistarstva kulture da pomogne Opštini, kao inicijatoru i potencijalnom osnivaču te buduće ustanove kulture u dijelu sprovođenja svih neophodnih aktivnosti, upoznavši sagovornike o svim zakonom propisanim procedurama.

Ministar Bogdanović je naglasio i da ce Ministarstvo nastaviti sa podrškom projektima i programima iz oblasti kulturne bastine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva i ubuduće, posebno imajuci u vidu značaj i domete koje postiže Filmski festival Herceg Novi, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Bogdanović je na sastanku potencirao značaj što skorijeg utvrđivanje stanja i broja neevidentiranih pokretnih kulturnih dobara ili njihovih elemenata koji se nalaze u muzejima na teritoriji Opštine Herceg Novi.

"Ministarstvo kulture će u pogledu neposrednog utvrđivanja stanja pružiti svu neophodnu podršku da se svi eventualni propusti lokalnih ustanova kulture u dijelu nepropisnog evidentiranja blagovremeno i u skladu sa zakonom koriguju", istakao je ministar Bogdanović.

Tokom posjete Opštini ministar Bogdanović je obišao i JU “Gradska biblioteka i čitaonica“, tvrđavu Forte Mare, kuću Iva Andrića, muzej „Mirko Komnenović“ i prostor planiranog muzeja „Njegoševa škola“, gdje je sa direktorima i rukovodiocima ovih objekata kulture razgovarao o temama značajnim za njihovo dalje djelovanje.

Bogdanović je istakao da je Ministarstvo kulture na raspolaganju svim institucijama kulture, a sve u cilju daljeg razvoja kulturnog života u Herceg Novom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније