Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 09. 2018. 10:53 >> 10:33
1

IZLOŽBOM TIPOGRAFSKIH INTERVENCIJA

Oživjela kuća Borislava Pekića

Izložbom tipografskih interevencija u prostoru kuće "Pekić" autorke Adele Zejnilović, oživio je prostor obnovljene porodične kuće Borislava Pekića u Šavniku, čiju je rekonstrukciju podržalo Ministarstvo kulture 2016. godine.

Kako je saošteno iz NVO ART365, događaj je organizovan u okviru aktuelnog foruma "Pekićeva kuća - naša prilika" koji za cilj ima razmjenu ideja o tome na koji način Pekićeva kuća može biti u funkciji razvoja lokalne zajednice i kulture, a na kojem će stručnjaci iz različitih oblasti kulture Opštini Šavnik ponuditi preporuke ili prijedloge za programski razvoj Pekićeve kuće.

"Radovi su pripremani samo za ovu priliku i namjenski su rađeni za ovaj prostor. Izložba se bazira se na tekstovima/citatima Borislava Pekića, a negdje I transponuje odnos dizajnera i teksta. S obzirom na to da se svaki dizajner u svojoj praksi susreće sa prelomom knjiga, ovo na neki način odražava moj odnos sa tekstom, njegovo pretakanje iz prostora/layouta knjige, ekrana kompjutera u realni prostor, gdje se gledaocu ili čitaocu tekst predstavlja u nekoj drugačijoj formi", kazala je umjetnica i profesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti Adela Zejnilović povodom otvaranja izložbe.

Ona dodaje da su obnovljen prostor kuće Pekić, koji nudi priliku za ukupni razvoj grada ali i crnogorske kulture, ali i sam Pekić i njegova djela poslužili kao motiv za izložbu koja pretenduje da bude stalna postavka u novoj instituciji kulture.

"Svaki prostor na ovaj ili onaj način može biti inspirativan za autora. Tako je bilo i sada. Sve je ne neki način izvršilo uticaj, i na sam proces rada i na postavku, pri tome mislim na Pekićeva djela, njegovu ličnost i samu Pekićevu kuću", kazala je autorka.

U okviru foruma "Pekićeva kuća -naša prilika" danas će dvadesetak učesnika tokom diskusija, kojima će moderirati Janko Ljumović i Edin Jašarović, iznijeti svoje ideje o tome kako oni vide Pekićevu kuću u budućnosti, rukovodeći se saznanjima i činjenicama sa kojima će ih upoznati predstavnici lokalnih institucija (kultura, turizam) i lokalne zajednice. Na kraju će kreirati zaključke od značaja za rad Pekićeve kuće.

Forum ogranizuju Centar za kulturu Opštine Šavnik u saradnji sa NVO ART365 uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније