Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

22. 09. 2018. 09:11 >> 09:03
3

DANI EVROPSKE KULTURE

Izložba ikona i fresaka u Bijelom Polju

Zavičajni muzej u Bijelom Polju pridružio se manifestaciji "Dani evropske kulturne baštine" tako što je sinoć u Galeriji Zavičajnog muzeja , u saradnji sa Ministarstvom kulture, organizovao izložbu "Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja iz XIII I XIX vijeka".

Ideja da se evropska kulturna baština međusobno podijeli rodila se još 1975. u Parizu, a 1999. konačno je zaživjela potpisom Evropske komisije i Evropske zajednice.

Moto manifestacije je zajednički evropski prostor i zajedničko kulturrno stvaralaštvno na prostoru Evrope.

"Sinoćnja izložba, iako prva u okviru manifestacije `Dani evropske kulturne baštine`, neće biti i poslednja, namjeravamo da narednih godina nastavimo sa organizovanjem ovakvih i sličnih izložbi kako bi manifestacija postala tradicionalana. Želja nam je da kroz ovakve inicijative popularišemo našu kulturnu baštinu, istako je direktor Zavičajnog muzeja", Željko Raičević.

Kako je naglasio, umijetnost dijeljenja, jedan od motoa manifestacije, prisutna je u galeriji Zavičajnog muzeja, gdje s  prijateljima iz Gornjeg Milanovca dijelimo kulturne sadržaje i baštinu.

"Planiramo da tokom godine, kroz kulturnu razmjenu, priredimo izložbu sličnog tipa u tom gradu gdje ćemo izložiti radove poznate slikarske porodice Lazović,koja je veom aznačajna za umjetnost i kulturu uopte Bijelog Polja, te da su oni preteče razvoja umjetnosti u našem gradu“, naglasio je Raičević.

Izložbu „Ikone i freske Rudničko –takovskog kraja iz XIII I XIX vijeka“ otvorio je istoričar umjetnosti Radoš Gačić.

„Najpoznatije i najstarije ikone i freske rudničko-takovskog kraja sačuvane su u dva manastira, Vraćevšnica i Vujin, tri crkve brvnare  Takovo, Ljutovnica, Pranjani, četiri crkve zadužbine Kneza Miloša Obrenovića, Savinac, Brusnica, Brezna, Gornji Milanovac i nekoliko seoskih crkava izz 19. vijeka - Gornji Banjani, Majdan Boljkovci. U najvećoj mjeri sačuvane su ikone na ikonostasima crkava kao slikane cjeline i u riznicama pojedinačno. Freske su manje više očuvane u dvije manastirske crkve i u fragmentima u dvije seoske bogomolje",  kazao je Gačić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније