Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 09. 2018. 10:10 >> 09:58

ĆETKOVIĆ U MOJKOVCU

Umjetnici pokušavaju da objasne život drugačije od rijalitija

U mojkovačkom Centru za kulturu „Nenad Rakočević“ sinoć je, projekcijom filma „Lijenština“ reditelja Alekse Stefana Radulovića, počela 43. Mojkovačka filmska jesen. Festival je zvanično otvorio poznati glumac Vojin Ćetković.

Ćetković je publici saopštio ne treba niko da prevodi šta glumci misle, sanjaju, o čemu maštaju, šta prikazuju, zato su oni ovdje na festivalu bez prevoda, na festivalu na kom se dobro razumijemo, kazao je Ćetković.

„Hvala vam što ste večeras izabrali film a ne TV. Hvala vam što još postojimo mi koji pokušavamo da objasnimo život drugačije od rijalitija. Na ovom smo mjestu na kojem se kultura ne izražava brojevima, ne tretira kao roba, tu smo da se pogledamo mi koji se razumijemo bez titla. Tu smo da učimo jedni od drugih, jer se najbolje uči od onih koji su ti blizu. Nijesmo mi neke velike filmske produkcije ali nijesmo ni kulturno inferiorni zato što smo mali. I niko nam ne može zabraniti da pokušavamo da budemo kvalitetni. Moj pok. brat, (koji je takođe bio umjetnik), a vaš sugrađanin je često citirao riječi Petra Vajsa, da mi sami sopstvenom životu dajemo nekakvu vrijednost, zato smo ovdje“, istako je Ćetković. 

Filmsku publiku i protagoniste filma pozdravio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji smatra da je u konceptu nemalog broja naših umjetničkih manifestacija počela preovladati puka retrospektivnost programa, koja sve češće biva lišena prepoznatljivih estetskih i tematskih zadatosti. Jasno nam je, kazao je ministar kulture, da bez toga umjetnički festivali gube ono što im je imanentno, a što se može definisati kao reagovanje na aktuelna umjetnička dešavanja i njihov odnos sa širom društvenom stvarnošću.

"Mojkovačka filmska jesen" pripada grupi prepoznatljivih umjetničkih manifestacija, čiji su programi strukturirani kao svojevrsni rezime kretanja u domaćoj i regionalnoj kinematografiji, čime se u njihovim najnovijim ostvarenjima detektuju aktuelni tematski krugovi. Na taj način, projekcije koje smo imali priliku da vidimo ma „Mojkovačkoj filmskoj jeseni“ omogućavale su nam uvid kako u ona formalno- strukturalna istraživanja filmskih stvaralaca tako i u mogućnosti društvenog angažana savremenog filma“, kazao je Bogdanović.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, ukazao je na činjenicu da Mojkovac po 43 slavi velike stvaraoce i podržava mlade kreatore sedme umjetnosti da i oni što skorije kroče u svijet slavnih, onih koje ćemo citirati u najbitnijim momentima našeg života poistovjećujući se sa junacima sa velikog platna. 

„Ovaj mali grad, grad Mojkovac, grada izuzetne istorije i bogatog kulturnog nasleđa, prepoznat po jednom modernom pečatu , Festivalu glumca istog govornog područja , poznatijem kao Mojkovačka filmska jesen. Ta manifestacija čini da Mojkovac bude poznat i prepoznat ne samo u Crnoj Gori već i u zemljama regiona“, istakla je direktorica Centra za kulturu Ljilja Jokić.

„Bogastvo ovogodišnje crnogorske filmske produkcije i koprudukcije kao i Hercegnovski festival čine i daju nam nadu da će veliko platno biti ponovo veliko i da sedma umjetnost još uvijek čvrsto na značajnom mjestu nekom na prvom nekom na sedmom ali u svakom slučaju na jako bitnom i jako važnom mjestu. Ovaj festival je primamljiv kako za reditelje tako i za producente i filmske radnike. No, on je ipak najveći izazov glumcu, jer glumac sav svoj trud, rad, talenat i odricanje upravo pokazuje na festivalu i dobija onu pravu nagradu u vidu aplauza zadovoljne publike“, naglasila je Jokić.

Festival glumca u naredih pet dana donijeće, kako je najvljeno, pregršt zanimljivih filmova i bogat propratni program. 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније