Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 09. 2018. 09:53   >>  09:36

U ZAGREBU

Otvorena izložba "Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori"

U Zagrebu je otvorena izložba "Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori od 1945 – 1990". Otvarajući izložbu ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da izložba pokazuje da je epoha koja je njome tretirana pokazivala mnogo vise senzibiliteta prema Njegoševom književnom djelu, iako joj danas spočitavamo nedostatak slobode i pluralizma.

"Period koji je prezentovan izložbom Državnog arhiva, jeste vrijeme prema kojem nas istorijska distanca, potrebna za objektivno sagledavanje činjenica, počinje obavezivati na sveobuhvatnu analizu statusa i značaja Njegoševog djela u društvu jedne dominantne ideologije. Uzimajući u obzir da je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija predstavljala prilično liberalnu varijantu jednopartijskog socijalističkog uređenja, mora se konstatovati da je tokom tog perioda Njegoševo djelo u velikoj mjeri bilo relaksirano ideoloških upliva i ostavljeno vrijednosnom sudu nauke o književnosti. Štaviše, u tom period skinut je balast čestih nacionalnih zloupotreba ovog opusa, koje su bile svojstvene epohi kraljevine Jugoslavije", kazao je otvarajući izložbu ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović.

Arhivska građa nam svjedoči o korektnom odnosu prema Njegoševom liku i djelu, a ono što bismo mogli prepoznati kao neku vrstu ideološke intervencije svodilo se na nekada prenaglašen kontekst Njegoševog djela kao inspiracije za narodnooslobodilačku borbu i rodoljublje u XX vijeku.

"Sve u svemu, Njegoš je i tada zauzimao mjesto jednog od najvažnijih vrhova južnoslovenske književnosti, a njegova djela su, zahvaljujući sputavanju klero-nacionalističkih tumačenja, dobila nove interpretacije modernijih književno-kritičkih pravaca", kazao je Bogdanović.

Stalna intrigantnost Njegoševog djela, prema Bogdanoviću, proizilazi iz njegove duboke problematizacije univerzalnih etičkih antagonizama, lociranih na prostoru koji je uvijek, u manjoj ili većoj mjeri bio "burna brežina".

"Ta izoštrena stvarnost, u kojoj se permanentno stvara istorija, dobila je svoj najupečatljiviji književni odraz upravo u djelima Petra II Petrovića Njegoša. Otuda i silne kontroverze, svojatanja i zloupotrebe koje su Njegoševu književnu umjetnost razlile i u opskurne rukavce politikanstva i populizma. Ova izložba nam pokazuje da je epoha koja je njome tretirana pokazivala mnogo vise senzibiliteta prema Njegoševom književnom djelu, iako joj danas spočitavamo nedostatak slobode i pluralizma", doda je ministar.

Zato se, kako je kazao, moramo zapitati "jesmo li skloni predrasudama kada se osvrćemo na tu skorašnju prošlost, ili je naš pluralizam samo prividan".

Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić je podsjetio na brojne projekte koje je Zajednica realizovala u Zagrebu, a u okviru kojih je predstavljena savremena crnogorska kultura, "kako pojedinci, tako i institucije, u razlicitim područjima, ali i ono što čini tradicionalno obilježje crnogorske kulture i nacionalnog identiteta, s namjerom da ta događanja postanu dio kulturnih događanja sredine u kojoj živimo, kao integrirane vrijednosti ukupne kulture Republike Hrvatske".

O izložbi je govorila autorka, pomoćnica direktora Državnog arhiva Crne Gore Jadranka Selhanović.

"Ni nakon više od 160 godina od smrti, ne prestaje interesovanje za ličnost i djelo Petra II Petrovica Njegoša. Crnogorski vladar i pjesnik i dalje živi u stvarnosti svake naše generacije, iako u različitim sferama, u nauci, umjetnosti, mitu…Njegova ličnost i još više njegovo djelo stalno podstiču nova tumačenja i istraživanja, ali i brojne kontroverze, sučeljavanja, spoznaje", kazala je Selhanović.

Ona je dodala i da je izložba, koja je predstavljena u Zagrebu tematski podijeljena u tri cjeline "Država slavi Njegoša", "Njegošev mauzolej na Lovćenu" i "U odbranu crnogorskog identiteta".

Nakon otvaranja izložbe ministar Bogdanović je razgovarao sa članovima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i predstavnicima crnogorske dijaspore u Republici Hrvatskoj.

Otvaranju izložbe koja je organizovana u saradnji Državnog arhiva Crne Gore i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, prisustvovali su: reditelj Veljko Bulajić, umjetnik Dimitrije Popović, članovi Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, istaknuti umjetnici i stvaraoci iz Republike Hrvatske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније