Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 09. 2018. 19:22 >> 19:01

U NIKŠIĆU

Počeo Međunarodni festival gitare

Međunarodni festival gitare počeo je tradicionalno koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra u Nikšićkom pozorištu, a tokom trajanja 13 izdanja te smotre nastupiće istaknuti domaći i svjetski umjetnici.

Festival će trajati do 2. oktobra, a početak revijalnog programa bio je u znaku njemačke solistkinje, Julije Trinčuk, u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska.

Publika je bila u prilici da uživa u koncertu Aranjuez, jednom od najljepših djela koje je napisano za gitaru i orkestar španskog kompozitora Hoakina Rodriga (Joaquin).

U okviru programa Open Podium u sali Zahumlja večeras u 20 sati biće upriličen koncert talentovanih regionalnih mladih nada, studenta gitare sa Cetinja, iz Sarajeva i Beograda, Davida Martona, Katarine Dadić, Vuka Dragićevića.

Jedan od osnivača i umjetnički direktor Festivala, Danijel Cerović, podsjetio je da su prošle godine počeli da organizuju koncert za domaće, a ove i regionalne gitarističke mlade nade.

Cerović je podsjetio i na praksu Festivala da u okviru programa bude i segment, koncert, koji nije dio klasične muzike, već je namijenjen široj publici.

”Riječ je o koncertu izuzetne umjetnice iz Bosne i Hercegovine Amire Medunjanin u pratnji gitariste Boška Jovića koji će biti održan 29.septembra u Nikšićkom pozorištu”, rekao je Cerović.

Festivalski nastupi, kako je najavio, nastavljaju se 1. oktobra, kada će na sceni Zahumlja u 20 sati nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi, Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.

”To su izuzetno talentovani mladi umjetnici, koji su i pobjednici takmičenja koje se održava u Beču, a sa kojim Međunarodni festival gitare Nikšić sarađuje više od deset godina. Završnica Festivala biće posvećena Nikšiću i u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i pjesnika Vitomira Vita Nikolića”, najavio je Cerović.

Prema njegovim riječima, namjera organizatora je da bude ”bar jedan program posvećen nikšićkim umjetnicima, bilo onima koji su sa nama ili onima koji su nas možda napustili”.

”Ove godine je to, možda, i simbol našeg grada u smislu kulture, umjetnosti, i probaćemo da i mi damo doprinos, da bacimo drugačiji pogled na stvaralaštvo Vita Nikolića. Planirali smo da mladi govore njegovu poeziju i možda na njegovim stihovima probaju da izvedu i neku kompoziciju ili da otpjevaju”, rekao je Cerović.

Takvo veče posvećeno Nikoliću, obrazložio je potrebom da se vidi šta to mladim ljudima i onima koji odrastaju u Nikšiću znači Vitova poezija, jer se do sada o njemu, uglavnom, govorilo iz perpektive njegovih prijatelja, savremenika, ljudii koji se ozbiljno bave poezijom, kritikom.

Govoreći o minulim izdanjima Festivla gitare, Cerović je ocijenio da im je ova godina u znaku jubileja i naveo da su, saradnju sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom počeli 2008. godine, kada su pokrenuli i Festival plus na kome su gosti bili gitaristi Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, kao i glumac Rade Šerbedžija.

”Svjedoci smo da se tradicia u ovom gradu stvara lagano i nadam se da će svaki sledeći Festival biti bolji, sa još većim obimom ili još značajnijim gostima, mada je u nekim segmentima to teško, zato što smo za protekluh 13 godina ugostili eminentna imena iz svijeta klasične gitare, kao i umjetnike koji ne pripadaju tom svijetu, ali koji su značajni za sve nas”, rekao je Cerović.

Organizatori Međunarodnog festivala gitare, pokrenutog 2005. godine, su NVO Anagastum guitar society i Muzički centar Crne Gore. Osnivači Festivala, koji je podijeljen na takmičarski i revijalni program, su gitaristi Goran Perišić i Danijel Cerović iz Nikšića.

Međunarodni festival gitare organizuje se u okviru Nikšićke kulturne scene i manifestacije Septembarski dani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније