Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, Objavila: R.P. ]

01. 10. 2018. 17:33 >> 17:12

U PODGORICI

Sjutra Internacionalni sajam knjiga

Na četvrtom Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici nastupiće oko 60 izlagača, a u pratećem programu više od 100 autora. Sajam će u Capital plazu biti otvoren sjutra i trajaće do 6. oktobra.Organizatori su Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, uz podršku Ministarstava kulture i prosvjete.

Umjetnički direktor Sajma, Vladimir Vojinović kazao je da su u protekla dva mjeseca intezivno vodili kampanju Sajma, koju su počeli viber stikerima Božo među knjigama.

„To je rezultat studioznog odnosa prema onome što je nasljeđe crnogorske književnosti i aktualni trenutak u njoj“, rekao je Vojinović danas na konferenciji za novinare.

On je naveo da će centralna tema ovogodišnjeg Sajma biti Status književnosti za djecu i omladinu, a baviće se i brojnim drugim temama.

„Pripremili smo i serijal Crnogorski razgovori, kojim ćemo razmatrati pitanja koja se tiču naše prošlosti i sadašnjosti“, dodao je Vojinović.

On smatra da savremena crnogorska književnost ne obiluje sa mnogo knjiga koje pripadaju oblasti dječije književnosti.

„Oni rijetki hrabri bave se tim poslom i mi ćemo ih predstaviti na ovom Sajmu, a pozvali smo i veliki broj gostiju iz inostranstva koji će na mini okruglom stolu sa našim autorima razmijeniti iskustva o književnosti za djecu i omladinu“, pojasnio je Vojinović.

On je ubijeđen da će crnogorski autori izvući brojna iskustva iz razgovora i poboljšati položaj te književnosti u Crnoj Gori.

Vojinović je naveo da će se u okviru Sajma organizovati i tematski maskenbal za učenike osnovnih škola koji je vezan za likove iz njihovih lektira.

„To će biti lijep način da djecu vežemo literaturu“, kazao je Vojinović i dodao da će maskenbal od manifestacije učiniti pravi mali praznik knjige.

Prema njegovim riječima, savjeti i sugestije prijatelja iz regiona uticali su na to da promijene koncept Sajma i da on poprimi festivalski karakter.

Vojnović je saopštio da je Capital Plaza sa kapacitetom mali prostor za ono što mogu da ponude, kao i da je kvadratura štandova na kojima se izlažu najnovije publikacije mala.

„Podgorica bi trebalo da se orjentiše ka izgradnji jednog objekta koji bi bio domaćin ne samo ovog, već i drugih sajmova iz oblasti kulture“, smatra Vojinović.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, Nela Savković Vukčević kazala je da je namjera Glavnog grada bila da tom manifestacijom doprinese kulturnom profilu grada i podsjeti koliko je ta tema značajna za izgradnju pojedinaca, društva, šireg prostora, ali i da potvrdi duhovno jedinstvo Evrope.

„Već nakon prvog Sajma bilo je jasno da smo u toj namjeri uspjeli i potvrdilo se da knjiga ima budućnost“, rekla je Savković Vukčević.

Ona smatra da se potvrdilo da intelektualni život, demokratija, obrazovanje i nacionalni interes postoje upravo kroz knjigu.

Prema njenim riječima, Glavni grad je Sajmom pokazao da knjiga nije bilo koja roba i da ona mora imati dostojanstvo, jednako kao autori i čitaoci.

Savković Vukčević je navela da su se Sajmom prirodno povezali autori, prevodioci, agenti i predstavnici drugih smotri knjige koji su uspostavili novu saradnju.

Oni su, kako je dodala, razmijenili mišljenja o ukupnoj produkciji, prevođenju i značaju lijepe riječi, ali i priuštili neponovljivo zadovoljstvo slušanja autora, držanja knjige, čitanja, kao i diskusija povodom kvalitetne literature.

„Vjerujemo da smo time doprinijeli stilu produkcije, njegovanju jezika i podsjetili da kultura mora da se drži na visokom nivou, pri čemu su ulaganja u to veoma značajna“, zaključila je Savković Vukčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније