Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 10. 2018. 07:42   >>  07:26

HIGINS PORUČUJE

Čitajte sve što vam dođe pod ruku

Jedna od najpoznatijih savremenih irskih književnica Rita En Higins bila je gošća Četvrtog internacionalnog sajma knjiga u Podgorici. Piscima i poetama poručila je "čitajte sve što vam dođe do ruku".

Kada pomislite na pisce iz Irske vjerovatno vam odmah padnu na pamet Džejms Džojs, Semjuel Beket ili Nobelovac Džordž Bernard Šo. Ta zemlja se, međutim, može pohvaliti i brojnim damama iz svijeta književnosti, ali se za njih, nažalost, malo zna. Jedna od najpoznatijih savremenih irskih književnica Rita En Higins bila je gošća Četvrtog internacionalnog sajma knjiga u Podgorici. Tema njene poezije često su ekonomska i rodna nejednakost, pa je list "Irish Times" nazvao i glasom ženske radničke klase.

"Nije na meni da kažem da li moja poezija i tekstovi imaju uticaj na promjene u društvu, ali sam srećna i počastvovana kada me citiraju, poštuju i pozivaju na ovakve događaje", kazala je Higins.

Ono što je počelo kao predstavljanje stvaralaštva irske pjesnikinje, preraslo je u otkrivanje i druge strane medalje te savremene zemlje. Irsku potresa nezaposlenost, porast broja beskućnika, porodično nasilje i politička nestabilnost. Te su teme često u fokusu poezije Rite Higins.

"Irska je moderna zemlja, imali smo dosta promjena, dozvoljeni su istopolni brakovi, nedavno i abortus. Postoji fasada promjena, ali neki problemi se nikada ne mijenjaju. Irska je prvenstveno patrijarhalno društvo", kazala je Higins.

Rita Higins je živjela u porodici sa još dvanaestoro braće i sestara, a zbog siromaštva je sa 14 godina morala da napusti školu. Pisci i pjesnici obično mnogo čitaju prije nego što i sami počnu da pišu. Ritin put je bio drugačiji.

"Prvo sam počela da pišem kada sam imala 22 godine. Tek tada sam počela i da čitam i učim pravila pisanja", kazala je Higins.

Za pisce i poete ima jednostavnu poruku.

"Čitajte sve što vam dođe do ruku. Čitanje je dobro za vaš mozak i srce. Pišite o svemu što znate, ali i o onome što ne znate, o onome što vam se dopada ili ne. Dozvolite sebi da pišete o svemu", kazala je Higins i dodala "poezija je izuzetno značajna. Možete ući i izaći iz nje kad god poželite, ali pustite je da bude tu jer vam može biti veoma dobar prijatelj".

Uz nekoliko zbirki poezije, Rita En Higins je i autorka osam dramskih komada i dva kratka filma.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније