Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 02. 2013. 11:25 >> 11:23

SPOR

FOTO: Blago cara Iroda

U Muzeju Izraela u Jerusalimu izloženi predmeti iz palate cara Iroda, u Bibliji zapamćenog kao vladara koji je naredio pomor beba, u nastojanju da ubije novorođenog Isusa.

Na izložbi se mogu vidjeti stvari iz njegovog privatnog domaćinstva, uključujući i kadu u kojoj se kupao i ukrase koji su uljepšavali njegovu palatu.

Oko 250 izloženih predmeta predstavlja plod 40 godina iskopavanja u Irodijumu, Irodovoj palati na brežuljku nedaleko od Jerusalima.

Palata ovog kralja, koji je zbog svojih inventivnih građevinskih poduhvata u Jerusalimu poznat i kao kralj-graditelj, djelimično je rekonstruisana radi smještaja eksponata, kao i grob kralja Iroda, u koji je smješten njegov sarkofag.

Tu su i brojne kraljeve biste i statue, kao i kamena kada izrađena od jednog jedinog komada mermera. Predmeti potiču iz perioda kada su Rimljani zauzeli Svetu zemlju i postavili Iroda za kralja Judeje.

Oblašću koja je danas poznata kao Izrael i Zapadna Obala vladao je preko 30 godina, a umro je 4. godine N.E.

U hrišćanskoj tradiciji  poznat je kao ubica novorođenčadi, ali Izraelci ga pamte po tome što je prije dva milenijuma obnovio Jerusalimski hram, a takođe i kao graditelja znametnitih tvrđava i palata.

Pored pozitivne pažnje koju je privuklo, otvaranje ove izložbe izazvalo je, međutim, i novi spor između Izraelaca i Palestinaca oko toga ko ima prava na iskopavanje umjetničkih predmeta.

Palestinci se, naime, žale da su mnogi od izloženih predmeta doneseni sa okupirane Zapadne obale, koju je Izrael zauzeo u Ratu na Bliskom istoku 1967, a Palestina je traži kao dio svoje buduće države.

Palestinci tvrde da su pronađeni predmeti odneseni bez njihovog pristanka, dok palestinski ministar za turizam i antikvitete, Rula Ma’ajah, tvrdi da su izraleski arheološki radovi na Zapadnoj Obali nelegalni.

Direktor Muzeja Izraela Džejms Snajder tvrdi, međutim, da su arheološka iskopavanja na Zapadnoj obali vršena u skladu sa međunarodnim konvencijama i protokolima utvrđenim privremenim izraelsko-palestinskim sporazumom.

Prema njegovim riječima, u planu je da se izloženi predmeti ponovo vrate u Irodijum, kada rekonstrukcija palate odmakne i kada tamo budu obezbijeđeni uslovi za njihov smještaj.

Fotogaleriju sa izložbe možete pogledati ovdje:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније