Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

08. 10. 2018. 14:33 >> 14:13

BOGDANOVIĆ SA AMBASADOROM

Konkretnija saradnja sa Kinom u oblasti kulture

Postoji značajan prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Kine u oblasti kulture, istakao je ministar Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je primio danas na Cetinju kineskog ambasadora Liu Jina.

"Ministar je posebno istakao saradnju od 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture, nakon čega je uslijedilo niz značajnih susreta i aktivnosti koje su rezulitrale usaglašavanjem Izvršnog programa o kulturnij saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture NR Kine do 2020. godine, čije se usvajanje uskoro očekuje", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je istakao značaj podrške dvije države razmjeni umjetnika i stručnjaka u kulturi, predstavio prioritete kulturne politike za naredni period, te uputio poziv kineskoj strani za ulaganja u kulturu Crne Gore, ističući značaj aktivnosti za dodatno unapređenje odnosa u oblasti kulture.

"Ambasador Jin je izrazio zadovoljstvo povodom prvog zvaničnog susreta sa ministrom kulture. Naglasio je da obje države imaju jako dugu tradiciju i bogatu kulturu, te da njihovi narodi mogu naučiti mnogo jedni od drugih", navode iz Ministarstva.

Jin je, kako je saopšteno, iskazao zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje vlada dvije države, ali je iznio i očekivanja da se ta saradnja dodatno učrvsti kroz saradnju gradova, saradnju umjetnika i saradnju institucija iz oblasti kulture.

"Ambasador Jin je posebno istakao da Platforma 16+1 koja predstavlja inicijativu za saradnju Kine i država Centralne i Jugoistočne Evrope, čini dobru osnovu koja može poslužiti za dostizanje tog cilja, te da se najkreativnija rješenja dešavaju kada se ukrste multilateralni i bilateralni mehanizmi saradnje", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su Boganović i Jin izrazili zadovoljstvo zbog zajedničkih ideja u pogledu jačanja bilateralne saradnje u oblasti kulture, što bi u narednom periodu trebalo da rezultira sastankom na bilateralnom ili multilateralnom nivou, na kome će biti preuzete dodatne obaveze u pogledu jačanja saradnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније