Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 10. 2018. 12:01   >>  11:40 3

GRADSKI HOR BP

Priznanje u Beogradu dodatna motivacija

Gradski hor iz Bijelog Polja, na čelu sa dirigenticom Jelenom Đaković, učestovao je nedavno na festivalu Beogradske horske svečanosti, gdje je osvojio drugu nagradu. Nastup na prvom festivalu Beogradske horske svečanosti za hor iz Bijelog Polja bila velika čast i izazov, s obzirom da je osnovan prije godinu i po, kazala je Radiju Crne Gore Đaković, koja je najzaslužnija za postignuti uspjeh.

Đaković je po struci i zanimanju profesorica muzike i muzikom se bavi, takoreći, od djetinjastva. Zaposlena je u Muzičkoj školi u Bijelom Poju, gdje se kao dinamična i profesionalno ozbiljna, često može vidjeti sa dirigentskom palicom ispred Gradskog hora na svakoj kulturnoj svetkovini u gradu.

"Prilikom formiranja hora postavili smo sebi cilj da napravimo nešto čime će se grad ponositi. Uspjeli smo u tome najviše zahvaljujući samoj strukturi hora koji čine odgovorne i časne osobe sa ugledom , te njihove karakteristike su i tekako bitne na putu ka postavljenom cilju. Hor je sastavljen od studenata, đaka, profesora, političara, muzičara, koji ne žale vrijeme da bi se posvetili horu, tako da smo došli do prvih značajnih rezultata, moram priznati prije nego što smo očekivali", kaže Đaković.

Festival u Beogradu, gdje je hor dobio prvo konkretno priznanje za svoj rad, trajao je tri dana. Prvi dan je bio takmičarski kada se svaki hor prestavio sa tri kompozicije.

"Naš hor ne radi isključivo na umjetničkim kompozicijama već radimo i aranžmane, tako da nam nije bilo nimalo lako uklopiti se u kakrakter festivala, zato se zahvaljujem članovima hora na strpljenju i odnosu koji su gajili i gaje prema horu. Intersantno je bilo čuti i nastup svih horova pod dirigentskom palicom uz pratnju Vojnog simfonijskog orkestra uoči takmičarskog djela", naglašava Đaković.

Đaković podsjeća da je hor iz Bijelog Polja bio jedini predstavnik Crne Gore na festivalu, te za njegovo učešće zahvalnost duguju Opštini od koje od osnivanja hora ne izostaje podrška.

Gradski hor je pošao u Beograd sa ciljem da osjeti takmičarsku euforiju i stekne iskustva sa te vrste nastupa. Nije bilo većih očekivanja a pogotovo nijesu razmišlajli o medaljama, zbog činjenice da su formirani prije samo godinu i po. Za to vrijeme gostovali su u Puli na festivalu koji je imao revijalni karakter, i gdje su ispraćeni dugotrajnim aplauzom, a bili su učesnici i brojnih kulturnih događaja u gradu.

Petar Jokić, solista koji je svirao konge na aranžmana koji je sam pisao za Gradski hor, takođe nosi pozitivne utiske. Posebno mu je drago što je ocjenjvački žiri bio sastavljen od vrhunskih poznavlaca horske muzike, među kojima su bili Aleksandar Sedalar, Darinka Matić Marović i Vasil Hadžimanov.

"Uzeli smo 82 od mogućih 100 bodova, što je izuzetan rezultat", ponosno ističe Jokić.

Druge dvije kompozije, "Amurkse valove" i "Adeimus", hor je izveo uz klavirsku pratnju prof. Milene Đurović.

Na festivalu predstavilo se deset horova iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije. Nastup Gradskog hora je bio jako zapažen, te je dobio pozive za učešće na različitim festivalima, tako je proteklog vikenda bio jedan od učesnika festivala u Herceg Novom.

Đaković i ostali članovi hora u svemu ovome vide dodatnu motivaciju za većim angažovanjem i učešćem na velikim takmičenjima.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније