Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

12. 10. 2018. 22:17 >> 21:56

OTVORENA IZLOŽBA

Raskošan talenat u djelima Mija Adžića

Akademski slikar i scenograf Mijo Adžić ostvario je impozantno i značajno umjetničko djelo koje mu obezbjeđuje dostojno mjesto na hrvatskoj, ali i crnogorskoj kulturnoj sceni, kazala je generalna direktorka Direktorka za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić.

 

Ona je otvorila izložbu koju je organizovalo Ministarstvo kulture, u saradnji sa Maticom crnogorskom, povodom 60 godina Adžićevog umjetničkog rada.

Milić je tom prilikom istakla da izložena djela ukazuju na raskošan talenat i kompleksan kreativni svijet koji je Mijo izgradio tokom svog života.

„Njegova interesovanja kretala su se u različitim oblastima umjetnosti i stvaralaštva: scenografiji, slikarstvu, kostimografiji... pa otuda i pomalo neobičan koncept večerašnje postavke, kojom je svojim sugrađanima i sunarodnicima, predstavio multidimenzinalna likovna istraživanja i interesovanja. Izloženi eksponati svjedoče o značajnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, odnosno „scenskim podvizima“ kojima su oživljavani eksterijeri i enterijeri brojnih dramskih, baletskih, operskih produkcija. Tu su i slike koje pokazuju umjetnikovu posvećenost i vezanost sa Mediteranskim podnebljem, ali i faktografija o valorizaciji umjetničkog rada, brojna priznanja koja potvrđuju vrijedna ostvarenja, zapisi i impresije referentnih domaćih i regionalnih kulturnih djelatnika o stvaralaštvu Mija Adžića“, kazala je Milić.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović je okarakterisala Mijov rad kao umijeće da se iz slikarstva i scenografije, kao zasebnih umjetničkih disciplina, artikuliše i transponuje najkvalitetnije osobenosti u svom djelu – izbalansirani suodnos konstruktivnih elemenata djela iz scenografije u slikarstvo, prefinjenu likovnost u scenografiju i kostim, da u teatru tvori „živuće slike“ na sceni, ispunjene kompozicionim skladom, s finim, tonsko-valerskim prelazima, harmo-ničnog kolorita.

“Poput renesansnih umjetnika, Mijo je crnogorski „uomo universale“, podjednako zahtjevan i odgovoran spram sebe i izazova umjetnosti”, kazala je ona.

Opisujući umjetnikov opus kao impozantan i raznovrstan, književnik Borislav Cimeša je rekao da Matica crnogorska uz značajnu podršku Ministartva kulture, predstavlja cjelovitog umjetnika poniklog u tadašnjem crnogorskom Vajmaru ili Hajdelbergu, u kreativnom ambijentu koji je inspirisao mladog Adžića da uči od najvećih poput Lubarde i Milunovića, u čijoj umjetničkoj školi je započeo svoj umjetnički put.

Režiser Blagota Eraković je naglasio da je za razliku od drugih scenografa koji ostaju u okvirima zanata, Mijo scenografiju pretvorio u slikarstvo dolazeći do likovnosti koju možemo slobodno nazvati slikarstvom prvog reda. Izuzetno značajnim smatra i njegovo djelovanje u HNK Split, u okviru svih scenskih disciplina (opera, balet, drama) naglašavajući da je sa podjednakim uspjehom rešavao probleme prostora.

Ministartvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore se zahvalio na podršci i pomoći u organizaciji izložbe i renomirani slikar Luka Lagator, predstavnik cetinjskog ogranka Matice crnogorske.

Publika je uživala i u izvedbi Šopenove revolucionarne etide pijanistkinje Jelene Vukićević Vukmirović. Nakon toga, mnogobrojnoj publici je predstavljen pregled Adžićevog stvaralaštva kroz formu dokumentarnog desetominutnog filma. Izložba je otvorena do 25. oktobra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније