Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

13. 10. 2018. 10:51   >>  10:30

CG - UAE

Saradnja u oblasti kulture na zavidnom nivou

Saradnja u oblasti kulture, ali i u drugim oblastima zmeđu Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata, na zavidnom je nivou, ocjena je crnogorskom i ministra kulture UAE, Aleksandra Bogdanovića i Zakija Anvara Nusjbeha, koji su istakli da sporazum o saradnji u oblasti kulture može biti uskoro potpisan.

 

Bogdanović je sa više kolega na marginama Samita Frankofonije u Jermeniji razgovarao o saradnji u oblasti kulture.

U razgovoru sa ministrom kulture Libana Gatasom Kourijem istaknuta je zajednička potreba da se što prije finalizuje i potpiše sporazum o saradnji u oblasti kulture, koji je usaglašen 2016. godine, kako bismo što prije otpočeli saradnju sa Libanom i realizaciju konkretnih projekata na osnovu navedenog sporazuma.

Ministar Bogdanović je razgovarao o saradnji u kulturi i sa državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zakijem Anvarom Nusejbehom, sa kojim se saglasio da je saradnja u oblasti kulture na zavidnom nivou.

"Ministar Bogdanović je naglasio napore Ministarstva kulture u pogledu promocije i razvoja kreativnih industrija i predstavio projekat osnivanja kreativnih habova u nekoliko crnogorskih gradova. Kako je naveo, ovo moze biti prilika i za umjetnike i stvaraoce iz UAE da koriste taj prostor i svojim idejama doprinesu bogaćenju kulturne ponude Crne Gore, ali i unapređivanju saradnje dvije države. Državni ministar Nusejbeh je podsjetio na interesovanje kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za investiranje u projekte u Crnoj Gori i naglasio da i u oblasti kulture prepoznaje značajan prostor za ulaganje. Razgovarano je i o organizaciji EXPO Dubai 2020, na kome će se predstaviti i Crna Gora. Državni ministar Nusejbeh uputio je poziv ministru Bogdanoviću da posjeti Ujedinjene Arapske Emirate", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Sa alternativnim ministrom spoljnih poslova Grčke Jorgosom Katrogalosom ministar Bogdanović je razgovarao o saradnji u različitim oblastima, posebno u procesu evropskih integracija u kojem se Crna Gora nalazi.

Bogdanović je istakao da su ministarstva kulture dvije zemlje već uspostavila kontakte kako bi intenzivirali i unaprijedili saradnju i istakao da je uvjeren da će uskoro rezultirati konkretnim projektima.

"Ministar Bogdanović je upoznao da je na sastanku sa doskorašnjom ministarkom kulture i sporta Republike Grčke Lidijom Konjordu razgovarano o podršci Grčke na edukaciji i usavršavanju kadrova koji rade u deficitarnim strukama poput arheologije, etnologije i konzervacije, imajući u vidu bogato iskustvo i potencijal kojim Grčka raspolaže. Ministar Katrogalos saopštio je na sastanku da će Ministarstvo vanjskih poslova raditi na dodjeli stipendija crnogorskim studentima ili postdiplomcima, što će biti dobra šansa za studente iz pomenitih oblasti da se prijave i dodatno usavršavaju na njihovim univerzitetima", navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa ministarkom evropskih poslova Republike Irske Helen Mekenti ministar Bogdanović je govorio o evropskim integracijama Crne Gore, naglasivši da je Crna Gora otvorila i privremeno zatvorila Poglavlje 26 koje se odnosi na oblasti obrazovanja i kulture.

Ministarka vanjskih poslova Andore Maria Ubah, i ministar Bogdanović razgovarali su o brojnim temama za unapređenje saradnje dvije zemlje. Posebno je bilo riječi o saradnji i razmjeni iskustava u oblasti kultirnog turizma. Na sastanku je razgovarano o konkretnoj saradnji i zajedničkom učešću na projektima kojima se može dodatno razvijati kulturni turizam i afirmisati kulturna baština. Posebnu priliku za saradnju sagovornici su prepoznali u daljem razvoju kreativnih industrija, kao trenda u svijetu, koji posebno može biti atraktivan za male države poput Crne Gore i Andore, prepoznate po značajnim turističkim resursima i bogatom kulturnom nasljeđu. Ministarka Ubah je na sastanku uputila poziv ministru Bogdanoviću da dođe u zvaničnu posjetu Andori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније