Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

15. 10. 2018. 12:16   >>  11:54 1

ZA OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE

Stevoviću Godišnja nagrada časopisa Komuna

Publicista i istraživač, Nenad Stevović, dobitnik je Godišnje nagrade časopisa Komuna za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

Stevović je osnivač i prvi predsjednik Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš", Crnogorske partije, Vjerske zajednice Crnogoraca u Srbiji, Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva "Princeza Ksenija" i Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu.

Stevović je godišnju nagradu, prema obrazloženju žirija, dobio zbog izuzetnog publicističkog pregnuća u ovoj godini i dvije objavljene knjige.

Prva knjiga je koautorsko djelo "Nađmeđer 1914-1918, logor i groblje crnogorskih interniraca" u kojoj se govori o Austrougarskom logoru Nađmeđer u kojem su tokom Prvog svjetskog rata bili intenirani crnogorski vojnici i civili.

Pored ekskluzivnih podataka i fotografija u monografiji su objavljeni i podaci za preko 600 umrlih i sahranjenih crnogorskih logoraša sa brojevima grobnih mjesta.

To djelo, kako je saopšteno, uklanja prašinu sa zaboravljenog dijela crnogorske istorije i približava javnosti faktografske podatke do kojih se došlo preciznom istraživačkom metodom.

Stevovićeva druga knjiga "Janko Brajović i Crna Gora" tretira životopis crnogorskog emigranta, rodoljuba i vajara svjetske reputacije Janka Brajovića, koji za širu, kulturnu i stručnu javnost do sada nije bio dovoljno poznat, a mali broj objavljenih podataka su, uglavnom, bili u međusobno kontradikciji.

Žiri je, kako je saopšteno, posebno cijenio i Stevovićev kontinuirani rad na afirmaciji crnogorskog identiteta u dijaspori

"Stevović je najzaslužniji za promociju crnogorskog jezika van Crne Gore, njegovom zaslugom crnogorski jezik je od 2010. godine u službenoj upotrebi u opštini Mali Iđoš u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Organizator je Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku na kojoj svake godine učestvuju osnovne i srednje škole sa teritorije AP Vojvodine.

Stevović je organizovao i postavljanja bisti nacionalnih korifeja Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića u Lovćencu. Osnivač, je i glavni i odgovorni urednik časopisa crnogorske dijaspore "Oganj".

Godišnja nagrada sastoji se od novčanog dijela i diplome.

Žiri je odlučio da Spcijalnu plaketu dodijeli Mirsadu Serhatliću za pola vijeka umjetničkog stvaralaštva, kao poznatom crnogorskom kompozitoru i frotmenu nekadašnje kultne muzičke grupe na EX YU prostoru Makadam.

Plakete "Komuna", za doprinos i afirmaciju kulturne baštine, dobili su urednica Kulturno-umjetničkog programa Radio Crna Gor, Jadranka Prelević, istaknuti hroničar Berana Adem Softić i penzionisani profesor istorije u Osnovnoj školi "Stefan Mitrov Ljubiša" iz Budve Petar Vukićević.

Žiri su činili predsjednica: crnogorska spisateljica Branka Bogavac i članovi: direktori Crnogorskog narodnog pozorišta i časopisa Komuna, Željko Sošić i Amer Ramusović.

Svečanost povodom dodjele nagrade i plaketa "Komuna" biće organizovana 29.oktobra u hotelu Podgorica, a uručiće ih ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније