Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 10. 2018. 15:44 >> 15:25
2

BOGDANOVIĆ PORUČIO

Iza zahtjeva bošnjačkih organizacija stoje politički motivi

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović izjavio je da nije prihvatljiv zahtjev više bošnjačkih organizacija iz dijaspore da se ukine Njegoševa nagrada.

On je za Portal Analitika rekao da u njihovom zahtjevu “dominira neprihvatljiv pristup u tumačenju Njegoša i njegovog djela, izveden iz političkih, a ne književnih motiva”.

“Za Ministarstvo kulture je važno i mjerodavno jedino mišljenje stručne književne kritike, a ona Njegoša i njegovo djelo, posebno 'Gorski vijenac', svrstava u sam vrh južnoslovenske književnosti. Takvim ga u svojim stručnim razmatranjima smatraju i referentni tumači koji pripadaju Bošnjačkom nacionalnom korpusu”, naveo je Bogdanović.

Više bošnjačkih organizacija iz dijaspore zatražilo je od regionalnih, a posebno crnogorskih vlasti da zabrane i iz obavezne lektire uklone “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša, ocjenjujući da se radi o “nacionalističkim djelima prema islamu i muslimanima”.

Posebno su od crnogorskog Ministrastva kulture zahtijevali i ukidanje Njegoševe nagrade.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније