Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio Crne Gore; Objavila: MM ]

18. 10. 2018. 17:25 >> 17:07
8

RASTODER I GLENDŽA

Inicijativa bošnjačkih organizacija neutemeljena

“Gorski vijenac” Petra Drugog Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša, neće biti izuzeti iz crnogorskog obrazovnog sistema, niti će biti ukinuta “Njegoševa nagrada” poručuju iz Ministarstava prosvjete i kulture. To je tražilo više bošnjačkih organizacija iz regiona, smatrajući da ta djela podstIču na ratove i genocid nad muslimanima na Balkanu. Takve navode istoričari smatraju neutemeljnenim, i o njima, kažu, ne bi trebalo raspravljati.

Društva "Pravda" iz BiH, "Sandžak" iz Slovenije, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, te Institut za istraživanje genocida iz Kanade, tražili su od Vlada bivših jugoslovenskih republika, da se Njegošev Gorski vijenac i “Peščanik” Danila Kiša izuzmu iz obrazovnog sistema. Razlog je, kažu u apelu, mržnja prema islamu i muslimanima, Bošnjacima i Albancima, koje kako smatraju ta djela sadrže.

“Sadržaji pomenutih knjiga podstiču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine, krvoproliće, istrebljenje i genocid nad muslimanima nad balkanskom poluotoku".

Potpisnici apela, još navode da su “Gorski vijenac” i “Peščanik”, rasistička djela, te traže i ukidanje 'Njegoševe nagrade'. Crnogorskoj Vladi dali su rok od stotinu dana da traženo ispuni, u suprotnom obratiće se institucijama EU i UN. Naše ministarstvo prosvjete, takvom zahtjevu neće se povinovati, kazala je portparolka Milica Lekić.

"Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi svojim različitostima, sigurni smo da nastavni plan i program do sad nije bio problem za nastavak razvoja i njegovanje tih različitosti, naprotiv", kazala je Lekić.

Sličan odgovor, kada je u pitanju “Njegoševa nagrada” stiže i iz Ministarstva kulture. Generalna direktorica direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Dragica Milić.

"Ministarstvo kulture neće ukinuti Njegoševu nagradu, kao najveće Međunarodno priznanje za južoslovensko književno područje".

Inicijativa regionalnih organizacija, neutemeljena je, smatra istoričar Šerbo Rastoder.

"Jedno je kritičko preispitivanje književno istorijsko naslijeđe. Mislim da je inicijativa neutemeljena i da se zasniva na nepoznavanju crnogorskog realnog društvenog konteksta i kao takva meni lično nije prihvatljiva", istakao je Rastoder.

Kao ni istoričaru Petru Glendži. Kaže da nacionalisti ne mogu određivati obrazovni plan i progam.

"Ne bih pridavao neku preveliku važnost toj inicijativi, uglavnom su takve inicijative bile plod zaslijepljenosti mržnjom", kazao je on.

Nije prvi put da iz redova bošnjaka stižu optužbe na djelo Petra Drugog Petrovića Njegoša. Posljednji put to se čulo prošle godine, od bivšeg predsjednika Skupštine opštine Petnjica i člana Bošnjačke stranke, Adnana Muhovića.

Ljiljana Bojović, RCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније