Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

19. 10. 2018. 09:52 >> 10:07

ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA

Doštampana "Komuna" posvećena Nikšiću

Posljednji broj časopisa "Komuna" koji je u potpunosti tematski bio posvećen Nikšiću, zbog velikog interesovanja, juče je doštampan.

Taj broj "Komune" štampan je na povećanom broju strana, čak 40, 12 više od uobičajenih 28, a donosi veliki broj interesantnih tekstova iz svih oblasti sa područja Nikšića.

Iz uredništva lista, podsjećaju da časopis započinje uvodnikom "Zavičaj evropskih velikana" iz pera Veselina Grbovića, prvog čovjeka nikšićke opštine.

U ovom broju je i tekst Zorana A.Boškovića "Dva slobodarska septembra" posvećen sudbonosnim datumima pod Trebjesom.

Tu su i esej o podizanju spomenika Ljubu Čupiću prof. dr Milenka Perovića i priča na istu temu Svetlane Mandić, a Slobodan Bato Mirjačić piše o izgradnji novog spomenika u Nikšiću "U slavu i čast komitima".

"Komuna" u ovom broju objavljuje ekskluzivnu priču koja se prvi put publikuje o nikšićkom Romeu i Juliji autora Saita Šabotića, a Veselin Konjević piše o iseljavanju nikšićkih muslimana koja su započela još 1864.godine.

U ovom broju "Komune" je i priče o nikšićkim mostovima, Svetlane Mandić, Karađorđevoj ulici Milene Radonjić i Ugostiteljstvu pod Onogoštom autorke Mire Rovčanin.

Zoran M.Zečević piše o tajnama aerodroma Kapino Polje i operaciji "Velvet".

Radmila Uskoković Ivanović predstavlja vizionara i humanistu Stanislava Ćana Koprivicu, a Slobodan Vuković Vita Nikolića.

Tu je i priča dr Zorana Koprivice o filmskom opusu Živka Nikolića “Čuvar čuda neviđenog”, kao i Mladena Kučeka o arhitekti Slobodanu Vukajloviću.

Veliša Kadić u ovom broju "Komune" piše o boemštini i humoru pod Onogoštom, a Boro Kontić, Sarajlija iz Nikšića, podsjeća na Nikšić iz vremena šezdesetih godina minulog vijeka, dok Bratislav Bato Kokolj u svojim medaljonima, između ostalog, piše o boravku Tina Ujevića u Nikšiću.

Amer Ramusović donosi priču o zavidnoj tradiciji pivarstva, a Branko A. Koprivica podsjeća na zavidnu tradiciju nikšićkog novinarstva.

U foto reportaži glavni urednik "Komune", Minja Bojanić, vraća nas na zlatna vremena još jednog nekadašnjeg prepoznatljivog privrednog giganta u bivšoj Jugoslaviji - Željezari "Boris Kidrič". Predstavlja i Boška Roganovića i dio njegove kolekcije fotografija iz Starog Nikšića koje decenijama sakuplja i prezentira na svojoj facebook stranici “Ja volim Nikšić”.

Tu je i priča Mladena Kučeka o najstarijoj benzinskoj stanici, svojevremeno najljepšem građevinskom objektu u Nikšiću.

"Komuna" iz pera Slavojke Marojević piše o 13-to i po decenijskom nikšićkom pozorišnom trajanju, a Renata Bulajić, Goran Radojičić i Mihailo Perošević podsjećaju na veliki jubilej - 120 godina "Zahumlja".

Tu je i tekst Spasoja Bajovića o pola vijeka postojanja književne zajednice "Vladimir Mijušković" i "nikšićkoj muzičkoj ikoni" Miladinu Šobiću o kojem piše Željko Rutović.

Prof.dr Ratko Božović piše o knjizi Nikole M.Lipovca "Priče i anegdote iz Crne Gore".

U "Komuni" građani mogu čitati i o dobrom duhu Nikšića i tamošnjim festivalima iz pera Dragane Mrkić, o četiri decenije postojanja slikarske grupe “Generacija devet” o kojoj piše Mina Gezović, dok Željko Milović podsjeća na lik i djelo Nikole Karovića.

Isto tako Radmila Perović predstavlja Banjsko-Vučedolsku regiju, Banjane i Velimlje i kaže da turisti koji obiđu ovaj kraj sa neobičnom arhitekturom ističu da ih predjeli podsjećaju na one iz italijanske Toskane.

Mirjana Popović predstavlja Filozofski fakultet u Nikšiću i tamošnji studij socilogije, dok Braho Adrović i Zoran B.Bošković pišu o nekadašnjem studentskom životu u gradu pod Trebjesom.

Sportskim temama bavi se doajen crnogorskog sportskog novinarstva Dino Tuzović, koji piše o počecima i razvoju fudbalskog sporta u Nikšiću. Blagoje Đukanović o FK Čelik, a Sreten Miranović o kultnoj i nekadašnjoj najboljoj ekipi malog fudbala u bivšoj Jugoslaviji “Premijer” sa zavidnim trofejima koja je u najboljoj mjeri proslavila Nikšić.

Tu je i tekst Dražena Draškovića o sedam decenija postojanja basketa u Nikšiću.

U ovom broju "Komune" i tekst Vildana Ramusovića o ljetošnjim veoma uspješnim promocijama "Komune" u Lovćencu, Gusinju i Petnjici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније