Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 11. 2018. 10:02   >>  09:39 2

NOVA KNJIGA GORANA SEKULOVIĆA

Podgorička skupština i crnogorski identitet

Povodom vijeka od održavanja za Crnu Goru bitnog istorijskog datuma, iz štampe je izašla knjiga "Podgorička skupština i crnogorski identitet" Gorana Sekulovića.

Kako je autor istakao, održavanje Podgoričke skupštine 1918. godine, imao je dalekosežni uticaj na dotadašnju nezavisnost i suverenitet države Crne Gore, kao i na položaj i identitet Crnogoraca. Sekulović naglašava mnogovrsne i dalekosežne posljedice Podgoričke skupštine čiji se uticaj, kako kaže, osjeća i danas po pitanju identiteta, etničkih, etičkih, nacionalnih, državnih i kulturnih elemenata koji čine jedan narod i jednu državu.

U knjizi se autor bavi i odjekom odluka Podgoričke skupštine u tadašnjoj javnosti, posljedicama tih odluka po crnogorski nacionalni, obrazovni i jezički identitet. Jedno od poglavlja je posvećeno posljedicama koje je ta skupština imala na razvoj crnogorske kulture, a bavi se i posljedicama koje su odluke 1918. imale na crnogorski građanski identitet.

Sekulović se osvrnuo i na odluke Podgoričke skupštine, koje su doprinijele udaljavanju Crne Gore od evropskih načela i potjeralo je u, kako autor navodi, azijatskom smjeru.

Knjiga se bavi i uticajem odluka Podgoričke skupštine na vjerski i crkveni identitet Crne Gore.

Sekulović naglašava da je Podgorička skupština 1918. godine, i uz pomoć Evrope, pokušaj "za sva vremena" (Nikola Pašić) uništenja crnogorske nacije, države i crkve.

Na samom početku knjige je dato i obraćanje direktorice za kontinentalnu Evropu u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova Florans Manžen, prilikom uručenja ordena Legije časti Nikoli II Petroviću Njegošu. Ona je tada istakla, da je Crna Gora jedina u Istočnoj Evropi, odolijevala Otomanskoj imperiji, ali da je Francuska, ipak, 1918. u pobjedničkoj euforiji, zbog Jugoslavije, žrtvovala Kraljevinu Crnu Goru, onome što su smatrali višim interesima. Dodjeljivanje nacionalne nagrade potomku njihovog velikog saveznika, Francuska, kako je kazala, ispravlja svoj morali dug prema dinastiji Petrović.

Izdavač je Crnogorski kulturni forum sa Cetinja, a knjiga je štampana u 300 primjeraka.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније