Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

12. 11. 2018. 10:55   >>  10:31

U GALERIJI "DADO ĐURIĆ"

Djela Mata Đuranovića izložena na Cetinju

Djela jednog od najznačajnijih crnogorskih slikara 20. vijeka Mata Đuranovića izložena su u galeriji "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Sin najstarijeg školovanog crnogorskog slikara Špira Đuranovića završio je prvo muzičku akademiju, odsjek violina, a onda i likovnu akademiju u Njujorku. Uspješne karijere preko okeana se odrekao i vratio u rodne Đuriće. Bolje od svih istoričara i likovnih kritičara ličnost i djelo jednog od najvećih crnogorskih slikara opisuje njegov sin.

"Svijetle boje odražavaju njegov odnos shvatanja života i ljepotu življenja okružen ljepotom naše Boke. On je '34.godine došao, imao je blistavu karijeru u Americi, međutim došao je jer ga je Boka privlačila i upravo tu se i pokazao najviše i najviše motiva je oslikao u Boki i svjetlost je bila njemu najvažnija i kolorizam, on je kolorista bio veliki", kazao je Dragan Đuranović, sin Mata Đuranovića.

Optimizam i radost življenja Mata Đuranovića nije poremetio ni boravak u zatvoru na Mamuli, ni učešće u narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svjetskom ratu. Uzbudljivi svijet jarkih, intenzivnih boja nije napuštao do kraja stvaranja.

"Ljudi obično pred smrt predosjete i tako oni imaju neke tamnije teme, tamnije znate, mračnije i tako, pa i misli hvala bogu, to je tako, a on je imao odnos, najljepše njegove slike gdje je najveća svjetlost su upravo rađene mjesec - mjesec i po dana prije smrti. To je buđenje proljeća, lijepe teme i slike pune svjetlosti, znači, gledao je svijetlo na život", kazao je Dragan Đuranović.

U životu Mata Đuranovića preplitale su se ljubav prema muzici i slikarstvu. Govorio je da je ljepotu njegove voljene Boke želio da prikaže u raznim mijenama dana i vremena, kao simfoniju muzike. Posljednji stav te simfonije, dva bokokotorska ostrva ostao je nedovršen.

"To je jedna, evo je ovdje i to je nedovršena i znam tačno zadnji potez koji je napravio i pala mu je ruka i rekao je mojoj pokojnoj majci: 'Meri, ja ne mogu više, s' ovim je gotovo'. Tačno to znam, poslije 3-4 dana je umro", kazao je Dragan Đuranović.

Slike Mata Đuranovića izložene u galeriji "Dado Đurić" na Cetinju uglavnom su vlasništvo njegovih potomaka, jer ih sam umjetnik nikada nije prodavao. Najviše ga je inspirisala Boka Kotorska za koju je govorio da nema premca, da je sav u njoj i ona u njemu.

"Kad je došao u Boku u svoj rodni kraj u Đurićima pred njim se otvorila jedna pomalo zaboravljena priroda rodnog zavičaja, on je uronio u taj koloristički svijet, u tu ljepotu i kolorističku ekspresiju, tako da njegove slike poprimaju jedan drugačiji izraz, boja počinje da vlada slikom, ona je autonomni činilac slike. On slika uglavnom, bilo da slika predjele, a uglavnom predjele, figuraciju i mrtvu prirodu, naročito cvijeće je volio da slika, na njegovim slikama boja bukti, ona je strasna, moćna, dominira platnima", kazala je kustostkinja izložbe Snežana Ivović.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović ističe da je ovo prva samostalna izložba Đuranovićevih slika koju je organizovala ta institucija.

"Mato Đuranović pripada plejadi onih naših umjetnika prve polovine 20.vijeka školovanih u inostranstvu i što je on svojim slikarstvom bojio karakterno lice likovne umjetnosti Crne Gore, naročito te prve polovine 20.vijeka i ovim želim da kažem da se otvara jedan serijal izložbi Narodnog muzeja koji će biti posvećeni upravo tim identitetski važnim umjetnicima koji su tvorili zapravo likovnu scenu Crne Gore bez kojih ne bi ni mogla biti ova koje danas zovemo savremene likovne prakse", kazala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

Izložba slika Mata Đuranovića pdijeljena u tri sekcije. Prikazani su crteži nastali prije odlaska u Njujork, radovi inspirisani meksičkim slikarima Dijegom Riverom i Karlom Montenegrom i najpoznatije slike koje pripadaju ekspresionizmu. Izložba će biti otvorena do 7. decembra.

 

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније