Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

12. 11. 2018. 20:03   >>  20:01

STEN LI

Preminuo tvorac Spajdermena, Tora, Hulka...

Bivši predsjednik izdavačke kuće "Marvel Comics" i tvorac nekih od najpoznatijih strip junaka, poput Spajdermena, Hulka, Tora i Ajronmena, preminuo je danas u 95. godini.

Li je rođen u Njujorkju, u porodici siromašnih jevrejskih emigranata, rumunskog porijekla. Nakon završetka srednje škole u Bronksu počeo je da radi u kompaniji Tajmli komiks, koja je danas poznata kao strip gigant Marvel.

On je postao poznat po tome da je "humanizovao" superheroje, promijenivši im "savršene" karaktere tako da su ih mučili svakodnevni problemi, zabrinutost i strah, čime ih je približio čitaocima.

U saradnji s crtačem Džekom Kirbijem osmislio je Fantastičnu četvorku, a zatim i  Hulka, Ajronmena, Tora i Iks menove. Uz crtača Bila Everta je stvorio Dardevila, a sa Stivom Ditkom Doktor Strejndža i Spajdermena.

Li je zahtijevao da na prvim stranama stripa, osim scenariste i crtača, budu ispisana imena i ostalih koji su radili na stripu kao što su tušeri, unosači teksta i koloristi.

Ostao je poznat i po tome da se kroz stripove borio protiv rasizma, narkomanije, socijalne nepravde, diskriminacije i predrasuda.

Zanimljivo je da se pojavio u epizodnoj ulozi u svakom Marvelovom filmu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније