Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

13. 11. 2018. 15:35   >>  15:12

DELEGACIJA KINE U CG

Unaprijediti saradnju između institucija kulture

Delagacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa NR Kine, boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a na sastanku sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem dogovorena je dalja saradnja u oblasti kulture između dvije zemlje.

Ministar Bogdanović je naveo da Crna Gora i NR Kina imaju jako uspješnu saradnju u oblasti kulture, te da zajednički realizuju aktivnosti u okviru Izvršnog programa saradnje za period 2017-2020, i Huangdžou deklaracije o kulturnoj saradnji koja je potpisana 2017. godine.

U kontekstu pospješivanja budućih zajedničkih projekata, naglašeno je da treba podsticati direktnu saradnju između institucija kulture dvije zemlje, posebno u dijelu unaprijeđenja kadrovskih kapaciteta u oblasti kulturne baštine.

Bogdanović je istakao da je u Ministarstvu kulture oformljen novi Direktorat koji će se baviti promocijom kreativnih industrija, kao i da Ministarstvo kulture planira da u narednom periodu osnuje nekoliko kreativnih habova, te da bi nam kinesko iskustvo u ovoj oblasti bilo od velikog značaja.

Na sastanku je takođe bilo riječi o zakonskoj regulativi u oblasti kulture, s posebnim akcentom na zakone čije su izmjene i dopune planirane i realizovane tokom 2018. godine.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Li Sjuejong je istakao da kineske i crnogorske institucije imaju veoma sličan način rada, te da Ambasada NR Kine u Crnoj Gori može da bude posrednik za njihovu direktnu komunikaciju.

Sastanku je, inače, prisustvovao i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Liu Jin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, naglašeno je da dvije zemlje imaju veoma bogatu saradnju, te da se svake godine realizuju zajednički projekti i razmijene iskustava između srodnih sektora.

Na sastanku je zaključeno da će u narednom periodu biti učinjeni dodatni koraci u cilju intenziviranja saradnje u oblasti kulture i razmjene iskustava u različitim oblastima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније