Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 11. 2018. 21:48   >>  21:22

SARADNJA SA NAXOSOM

Cerović transkribovao muziku Silvijusa Leopolda Vajsa

Gitarista Danijel Cerović nedavno je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Naxos Records, čime će nastaviti saradnju koju je kao član Crnogorskog Gitarističkog Dua započeo 2013. godine.

Nakon uzbudljivog projekta transkribovanja i snimanja Bahovih Engleskih svita za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem koje je Naxos izdao 2015. i 2018. na dva CD-a, očekuje ga snimanje muzike za lautu koju je komponovao Silvijus Leopold Vajs (1687-1750), koju je Cerović transkribovao za solo gitaru koristeći "londonski" manuskript kao osnovu.

Biće to njegov treći CD koji će za Naxos izdati u saradnji sa producentom Norbertom Kraftom, dobitnikom nagrade Gremi, sa kojim će snimati u Torontu početkom 2019. godine.

Danijel Cerović je jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intezivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa, kao solista i član kamernih ansambala, na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija . Kao član Duo Amarilli sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra Crne Gore. U 2014 i 2016 godini, kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapić , transkribovao je i snimio 6 “engleskih svita” Johana Sebastiana Baha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su: londonski “Gramophone” , "American Record Guide", "Soundboard", "WGBH Radio - Boston” (nagrada za najbolji CD nedjelje) , "ClassicsToday", "Guitare Classique"  i dr. Takođe CD izdanja su predstavljena u programu  Radio BBC 3, Radio NL 4, te posredstvom ugledne radijske emisije "Guitar Alive" na preko 250 stanica širom SAD-a , kao i u Danskoj, Kini, Tajvanu, Novom Zelandu i Australiji.

Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog “Nikšić Guitar Festivala” (osnovan 2005). Takođe, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta "Montenegro International Guitar Competition" (Tivat, Podgorica).

Od 2008.godine član je umjetničkog savjeta J.U. Muzički Centar Crne Gore u sklopu kojeg djeluje i Crnogorski Simfonijski Orkestar. 

Predaje na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore na Cetinju, od 2003. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније