Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

16. 11. 2018. 10:25 >> 10:03

REKONSTRUKCIJA ZGRADE

Obezbijediti dostojne uslove za rad Gradskoj muzici

Zgrada hercegnovske Gradske muzike će do početka narednog, 50. Praznika mimoze, biti rekonstruisana, čime će taj simbol grada dobiti znatno bolje uslove za funkcionisanje, ali i radni prostor primjeren ustanovi koja radi i stvara više od 130 godina, saopštio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Zgradu su juče obišli predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, menadžer Opštine Dragan Šimrak, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić, kao i sekretar za komunalnih djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Aleksandar Kovačević.

Kako je Katić kazao, Opština Herceg Novi daje punu podršku u radu Gradske muzike i posebno je osjetljiva po pitanju te ustanove – simbola našeg grada. Podsjetio je da je Opština prije četiri mjeseca od Zavoda za zaštitu spomenika tražila konzervatorske uslove, a na osnovu kojih sada treba uraditi projekat rekonstrukcije.
"Nadam se da će projekat uskoro biti završen, kao i svi poslovi koje je potrebno uraditi za funkcionisanje Gradske muzike. Ako projekat bude većeg finansijskog obima, biće iskazan kao posebna stavka u kapitalnom budžetu za 2019. godinu, kazao je Katić. Naglasio je i da će, ako projekat bude iziskivao krupnije građevinske radove, do početka Praznika mimoze biti urađeno neophodno, a nakon održane manifestacije i ostali radovi", rekao je Katić.

Rukovodstvo Opštine Herceg Novi je sa kapelnicom Gradske muzike Valentinom Kulinović razgovaralo i o oblicima međunarodne saradnje i projektima, uz uvjeravanje da će Kancelarija za međunarodnu saradnju raditi na iznalaženju međunarodnih partnera. Katić je podsjetio da je inicijativom Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i enegetsku efikasnost prethodnih dana posađeno 15ak stabala mimoze u dijelu grada na Karači, a sa ovom djelatnošću nastaviće se i u narednom periodu.

Kako je Kulinović pojasnila, prva i osnovna stvar je da najstarija institucija kulture u gradu nema rješeno pitanje sanitarnog čvora, što je situacija poslednjih 100 godina. Sama ta informacija je alarmantna, tvrdi Kulinović, uz pohvalu Opštini Herceg Novi što je imala sluha za sagledavanje ozbiljnosti problema.

Zgrada ima dva nivoa. U prvom, koji je apsolutno van upotrebe, takođe su predviđeni sanacioni radovi. Realizacijom tih radova i mažoretke će dobiti adekvatan prostor za vježbu. Takođe, u okolini zgrade nema ni ulične rasvjete, ograda je probijena, a u dvorište čak unešena klupa. Sve ovo jasno ukazuje da je konačno došlo vrijeme za rekonstrukciju zgrade, za koju će projekat biti gotov najkasnije do Nove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније