Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2018. 18:45 >> 18:24

POBOLJŠATI USLOVE UMJETNICIMA

Bogdanović: Uspostaviti Kreativni hab u Baru

Bar ima posebno mjesto na crnogorskoj kulturnoj sceni, bilo da se govori o kulturnom nasljeđu, ili o savremenim aspektima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na sastanku sa predsjednikom barske Opštine Dušanom Raičevićem.

Bogdanović je kazaao da je razvoj kulture u Baru i valorizacija svih njegovih kulturnih potencijala veoma važno pitanje za Ministarstvo kulture i Opštinu.

"Na sastanku je razgovaramo o brojnim programima i projektima koji se u Opštini Bar realizuju uz podršku Ministarstva kulture, kako u oblasti savremenog stvaralaštva, tako i u oblasti kulturne baštine. Ocijenjeno je da je podrška Ministarstva od izuzetnog značaja za razvoj sadržaja u kulturu i Baru", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Razgovarano je i o nastavku Internacionalnog TV festivala Bar, manifestacije od nacionalnog značaja i jedine produkcije u Crnoj Gori koja se bavila televizijskim stvaralaštvom i predloženi modeli kojima bi se ponovo pokrenula njegova realizacija. Kako su istakli sagovornici, najznačajnije je najprije definisati način organizacije i upravljanja, odnosno institucionalizacije festivala koja bi obezbijedila njegov kontinuitet i održivost.

Pripremiti Stari grad za upis na listu UNESCO-a

"U kontekstu pripremnih aktivnosti na izradi Nominacionog dosijea za upis Starog grada Bar na UNESCO Listu svjetske baštine, predsjednik Opštine Raičević pokrenuo je pitanje mogućnosti sanacije pojedinih objekata u ovoj istorijskoj cjelini, u saradnji sa Ministarstvom kulture", navodi se u saopštenju.

Kako je naveo Bogdanović, tokom nedavnog susreta sa predstavnicima ICOMOS već su definisani koraci i dogovorena istraživanja i snimanje stanja na terenu nakon koje će njihovi eksperti izraditi procjenu urgentnih intervencija, i definisati dalje korake.

"Tek nakon preventivnih aktivnosti u saradnji sa ICOMOS možemo definisati dalje korake na nominaciji Starog grada Bara", naveo je Bogdanović.

Istaknuto je da Opština Bar, u odnosu na sve druge opštine u Crnoj Gori, ima najrazvijeniju infrastrukturu u oblasti kulture.

"Ipak, kako je istakao Bogdanović, činjenica je da dugo godina nije bilo investicionih ulaganja u održavanje, sanaciju i rekonstrukciju tih objekata, zbog čega u narednom periodu moramo posvetiti posebnu pažnju ovom pitanju. Predsjednik Opštine Raičević je naveo da ce Opština Bar pripremiti projektnu dokumentaciju za sanaciju i rekonstrukciju objekata kulture, prvenstveno Doma kulture, kako bi zajednički i uz posredovanje Ministarstva, obezbijedili sredstva za realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta", kazali su iz Ministartsva.

Afirmisati kreativne industrije

Bogdanović je kazao da Ministarstvo kulture sa posebnom pažnjom planira realizaciju projekata koji imaju za cilj afirmaciju kreativnih industrija.

"Riječ je o našoj ambiciji da proizvod naših umjetnika učinimo vidljivijim i tržišno orjentisanijim, dodao je ministar i naveo da je planirana realizacija šest Kreativnih habova u Crnoj Gori, od kojih bi jedan bio smješten u Baru, u nekom od kulturnih dobara, koje bi za tu namjenu bilo rekonstruisano, a uz to stvoreni i uslovi umjetnicima u Baru za rad i stvaranje", piše u saopštenju.

Navodi se da je razgovarano i o daljoj namjeni i korišćenju utvrđenja Besac, za koju je Ministarstvo kulture iz međunarodnjih fondova obezbijedilo skoro milion eura za rekonstrukciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније