Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

19. 11. 2018. 19:41   >>  19:39

CETINJE

Počele pripreme za restauraciju groblja Petrovića

Počela je priprema za restauraciju Dvorskog groblja Petrovića, koje se nalazi kod Cetinjskog manastira. Radovi će koštati između 12 i 15 hiljada eura, trebalo bi da budu završeni početkom januara, a odobrila ih je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Poštovanje predaka ogleda se, između ostalog, i u čuvanju mjesta njihovog počinka. Ovih dana o tome nam svjedoči i početak pripremnih radova za konzervaciju i restauraciju grobova dinastije Petrović koji se nalaze u porti cetinjskog manastira.

Tim crnogorskog Centra za konzervaciju i arheologiju radi na pripremi terena. Direktorka Centra Biljana Brajović kazala je za TVCG da će radovi trajati mjesec, u zavisnosti od vremenskih uslova. Pojasnila je  da stanje koje su zatekli nije alarmantno.

"Najviše se pričalo, u stvari, o kamenoj plastici, odnosno komadima, fragmentima razlomljenih krstova i neke druge kamene plastike za koju smo kroz istraživanje utvrdili da apsolutno ne pripada grobnici, nego da je u nekom periodu pokupljeno iz manastirskog groblja i da je sve ostavljeno ovdje, na ovom lokalitetu koji se vezuje za grobnicu Petrovića", kazala je ona.

Podsjetimo, Uprava za zaštitu kulturnih dobara u julu je podnijela prijavu Upravi za inspekcijske poslove protiv NN lica, u vezi sa štetom na grobovima dinastije Petrović. Kada dvorsko groblje vrate u prvobitno stanje, iz Centra za konzervaciju i arheologiju cetinjskom će manastiru dati preporuke koje su bitne za njegovo dalje čuvanje.

"Originalni su djelovi spremni za konzervaciju, odnosno, već je to možda i u nekom ranijem periodu trebalo uraditi, tu se radi o jednom klasičnom konzervatorskom tretmanu čišćenja, sprovođenja mjera, slova koja su bojena, slova koja su klesana su dosta izblijedjela, tako da ćemo sanirati sve to što je sporedno, da bismo dobili jedan konkretan konzervatorski proizvod i da bismo napravili pristupačno i sređen prostor", poručila je Brajović.

Na Dvorskom groblju Petrovića u porti cetinjskog manastira počivaju vojvotkinja Stana Mirkova Martinović, majka kralja Nikole, njegove ćerke Marija, Vjera i Ksenija i sinovi princa Mirka Petrovića Stefan i Stanislav. Prazne su grobnice princa Mirka koji je sahranjen u Beču i kneginje Zorke Karađorđević i njenog sina Andrije, čiji su ostaci 1912.godine prebačeni na Oplenac.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније