Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

19. 11. 2018. 23:51 >> 23:26

JUBILARNO IZDANJE

Međunarodni festival glumca od 26. novembra

Međunarodni festival glumca biće održan od 26. novembra do 2. decembra u Nikšiću, a tokom trajanja te jubilarne 15 teatarske smotre biće izvedeno šest predstava u takmičarkoj konkurenciji i jedna u čast nagrađenih.

Predsjednica Savjeta Festivala, Sonja Nikčević, podsjetila je na nastanak te pozorišne svetkovine i različite forme kroz koje je prolazio, od Festivala monodrame, Festivala jednog glumca do Međunarodnog festivala glumca, utemeljenog 2000. godine u organizaciji Javne ustanove Zahumlje.

Nikčević je podsjetila i da je, nakon sedmogodišnje pauze, Nikšićko pozorište u februaru 2007. godine obnovlio tu značajnu smotru i preuzelo organizaciju festivala.

„Ovaj svojevrsni pozoriši spektakl, uz određene pauze, plijenio je pažnju ljubitelja pozorišne umjetnosti, što i danas čini“, rekla je Nikčević na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu.

Prema njenim riječima, i ove godine će se na festivalskom repertoaru naći pozorišna ostvarenja koja su se kvalitetom nametnula selektorskom timu.

„Renomirane teatarske kuće iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije predstaviće se žanrovski različitim komadima u čijem fokusu je njegovo veličanstvo glumac i glumačka bravura. To je i osnovna misija nikšićkog Festivala koji se isključivo bavi glumcem i glumom, što ga čini osobenim u odnosu na druge smotre“, ocijenila je Nikčević.

Predsjednik Tima za selekciju, Vojislav Krivokapić, precizirao je da Festival otvara predstava Kako misliš mene nema zagrebačkog Teatra Exit, dok je drugo veče rezervisano za Penelopijadu, čiju produkciju potpisuju Centar za kulturu Tivat i April production Toronto.

Krivokapić je naveo da će se Narodni poslanik, Narodnog pozorišta iz Užica predstaviti publici u Nikšiću treće festivalske večeri, a noć kasnije rezervisano je za Ljubavne poze istorije Teatra “Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa.

Kralj Lear, kako je kazao Krivokapić, dolazi iz sarajevskog Narodnog pozorišta, a takmičarski dio programa Festivala zatvaraju Konstelacije beogradskog Ateljea 212.

Predstava Nikšićkog pozorišta Crna kutija označiće kraj ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala glumca, a biće izvedena van konkurencije, u čast nagrađenih.

„Vjerujemo da će i ovaj Festival izazvati pažnju javnosti i pozorišnih zaljubljenika“, ocijenio je Krivokapić.

Član tima za selekciju i direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić, saopštio je da će o najboljem glumcu i glumici, najboljoj muškoj i ženskoj epizodnoj ulozi i najboljem partnerskom odnosu na sceni, odlučiti žiri: Blagota Eraković, predsjednik i članovi glumica Ana Vujošević i profesor Aleksandra Vuković.

I Bulajić je podsjetio na dugo trajanje Festivala i naveo da je, nakon obnavljanja Nikšićkog pozorišta, Međunarodni festival glumca dva puta, 2011. i 2014. godine realizovan u koprodukciji sa nikšićkom Javnom ustanovom Zahumlje.

„Međunardoni festival glumca karakteriše savršena estetika i poetika festivalskih repertoara, besprekorna organizacija, kao i masovna i senzibilna publika i efikasna medijska prezentacija“, ukazao je Bulajić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније