Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

20. 11. 2018. 21:35   >>  21:11

IZ 6. VIJEKA

Mozaik ukraden prije 40 godina vraćen Kipru

Kiparske vlasti saopštile su danas da im je vraćen rijetki mozaik iz 6. vijeka koji je ukraden iz jedne crkve prije više od 40 godina.

 

Mozaik Svetog Marka je vraćen Kipru preko Holandije", saopštio je kiparski ured za antikvitete. Mozaik je ukraden iz crkve na severoistoku Kipra, odmah poslije turske invazije tog dijela ostrva 1974. godine.

Kiparski ured za antikvitete je naveo da je mozaik vrijedno i rijetko umjetničko djelo jer je jedan od prvi hrišćanskih mozaika u svijetu.

Holanđanin Artur Brand je pronašao djelo koje je kupila jedna britanska porodica ne znajući za krađu. Brand je poznat detektiv koji se bavi potragom za nestalim i ukradenim umjetničkim djelima.

Mozaik procijenjen da vrijedi izmedju pet i deset miliona eura, vraćen je u nedjelju na privatnoj ceremoniji u kiparskoj ambasadi u Hagu.

Kiparske vlasti su navele da je djelo ukrao turski švercer Ajdin Dikmen koji je poznat po krađi drugih mozaika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније