Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 11. 2018. 09:43 >> 09:17
1

U MOJKOVCU

Promovisana knjiga "Mediji i novinarstvo u praksi"

U Sali mojkovačkog Centra za kulturu "Nenad Rakočević", sinoć je promovisana knjiga "Mediji i novinarstvo u praksi" autora doc. dr Mirka Jakovljevića i prof. dr Radenka Šćekića. Medijator je bila direktorica Centra za kulturu Ljiljana Jokić koja je ujedno i organizatorka promocije. Gost večeri bio je književnik Rodoljub Ćorić.

Knjiga je nastala kao plod dugogodišnjeg rada autora, dr Mirka Jakovljevića, koji je dvije i po decenije prisutan na gotovo svim poslovima u novinarskoj redakciji i dr Radenka Šćekića koji se već deceniju i po bavi istraživanjem odnosa između medija i politike. Svoja iskustva i znanja prenijeli su na stranice knjige "Mediji i novinarstvo u praksi", kazao je doc.dr Marjan Premović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

On je ponovio pitanje koje se često postavlja a na koje se rijetko odgovara: da li je novinarstvo nezavisno? Gotovo od samog nastanka novinarske profesije traži se odgovor na to pitanje, kazao je Premović.

"Obaveza novinara je da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvijesti o događajima od interesa za javnost. Poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije. To naravno podrazumijeva da se prema svim pitanjima odnosi onako kako su i postavljeni novinarski postulati i standardi te da se poštuju etički kodeksi. Autori, u knjizi, ističu da je televizija na našim prostorima dokazala da je prekršila pisana i nepisana etička i moralna pravila. Često se dešava kod nas da se na nekoliko kanala kada se emituju vijesti prikazuju različite informacije o istoj stvari i situaciji. Publika je navikla na takve sadržaje pa mora sama da zaključuje gdje se istina nalazi", istakao je Premović.

Jakovljevićeva i Šćekićeva knjiga govori o teorijskim problemima koji idu do tančina i svađa. Njen jedan dio me podsjeća na knjigu o tome kako se radi tapiserija, naime, novinari često predstave život kao tapiseriju na kojoj vidimo jedno lice, kazao je prof. dr Dobrivoje Stanojević, redovni profesor FPN-a Univerziteta u Beogradu.

"Ova knjiga, međutim, urađena brižnim rukama Mirka Jakovljevića i Radenka Šćekića, pokazuje i kako je to načinjeno. Dakle, okreće se tapiserija i sa druge strane, gledamo one končiće koji strče, kako su uvezani ti čvorići koji su najzanimljiviji u novinarstvu. Savremeno novinarstvo sve se češće pretvara u senzacionalizam, u tom smislu ova knjiga koja je razumljiva za svakog objašnjava kako treba čitati i kako tumačiti ono što je napisano", ocijenio je Stanojević.

Značaj medija za promovisanje političkih, ideoloških te kulturnih ideja i ciljeva je ogroman. Masovni mediji su dosegli ogromnu moć, oni su sve prisutni putem štampe, društvenih mreža i mobilnih aplikacija. Mediji nam danas sugerišu kako da se ponašamo, šta da jedemo kako da se oblačimo, kako da razmišljamo kome da damo glas, kazao je prof. dr Radenko Šćekić.

"Takvi mediji su od velike važnosti za sve subjekte koji kreiraju politiku i ekonomiju. Tako je kontrola nad tako moćnim sredstvom od ogromne važnosti za nosioce političkih i ekonomskih odluka. Mogla bi se uočiti i određena paralela i važeća paradigma sa polja ekonomije. U ekonomiji važi pravilo: ko kontroliše štampanje i distribuciju novca taj kontroliše privredu i državu. Takva je situacija i kada su mediji u pitanju: ko kontroliše proizvodnju informacija i njihovo širenje kontroliše i politiku. Teško je danas jasno razgraničiti gdje prestaje informisanje i gdje počinje ubjeđivačko djelovanje, jer se informativna i propagandna djelatnost u danšnjem svijetu nalazi u svojevrsnoj simbiozi", naglasio je Šćekić.

Doc. dr Mirko Jakovljević smatra da danas nije lako biti novinar kao što nije lako podržati novinara u svom nastojanju da radi u profesiji koju voli. Najljepše je kada se pronađe model da radite ono što volite i da za to primate platu. A novinarska plata danas nije velika pa je diskutabilno to kako su slabo plaćeni za posao sa sedam kora.

"Knjiga je nastala iz jednostavnog razloga i želje da se kaže nešto iz prakse ali i iz teorije. Ilustracije Mladena Blaževića, koje se nalaze u knjizi govore o tome šta urednik kaže novinaru kada ide na teren, kako treba da drži mikrofon i u kojoj ruci, šta su to prednosti digitalizacije, kako se izvještava iz skupštine, gdje je prestalo analogno a gdje je počelo digitalno doba medija", naveo je Jakovljević.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније