Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

30. 11. 2018. 12:23 >> 11:58

DOBRO POZNATI STEREOTIPI

Narodni poslanik dokaz da Nušić i dalje živi

Međunarodni festival glumca u Nikšiću trećeg dana zvaničnog, takmičarskog programa obilježio je Narodni poslanik, predstava Narodnog pozorišta iz Užica, urađena po tekstu Branislava Nušića, reditelja Slavenka Saletovića.

Riječ je o komediji mentaliteta i naravi koja je pokazala da Nušić živi i u vremenu sadašnjem, iako je srpski komediograf napisao Narodnog poslanika 1883. godine.

Publika je aplauzima pokazala da je prepoznala i nasmijala se razotkrivenoj slici naših ”smiješnih i nedoraslih” karaktera i mentaliteta i pozdravila radost igre koju je prenosio glumački ansambl: Slobodan Ljubičić, Divna Marić, Tijana Karaičić, Goran Šmakić, Biljana Zdravković, Vahidin Prelić, Dragana Vranjanac, Igor Borojević, Nikola Penezić, Momčilo Murić, Branislav Ljubičić.

Moderator okruglog stola kritike, reditelj, Goran Bulajić ocijenio je da se i u ovom, uslovno, klasičnom izvođenju užičkog komada, pokazalo da je Nušić živ.

”Predstava Narodnog pozorišta iz Užica duboko je i na pravi način oslonjena na velikog pisca, koji je ovu dramu napisao sa 19 godina, a glumački ansambl pokazao na sceni vrlo sofisticiran stav i stilsko jedinstvo u tumačenju ovog djela, što djeluje vrlo moćno”, rekao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, Nušić može da se sagledava sa više načina, ali to nije psihološka drama u užem smislu, već sistem znakovnih situacija koje igraju na neke svima poznate stereotipe.

”I to je izazovan i težak prostor kada imate okvir već poznatog, mnogo puta viđenog da napravite taj poluiskorak kako bi to bilo svježe i zanimljive. Uspjeli su u tome, i prisustvovali smo radosti igre, i mi kojim se profesionalno bavimo ovim poslom, ali i publika. To je istinska glumačka priča i priča za nikšićki Festival”, ukazao je Bulajić.

Glumac Slobodan Ljubičić ili Jevrem Prokić u komadu je centralna figura, a svoj lik, kako je ocijenjeno, nosi dobrim, tačnim ritmom i sa autoironijom.

Upitan da li osjeća sa scene da je Nušić živ po povratnoj reakciji publike, Ljubičić je potvrdno odgovorio i kazao da je pitanje da li je dobro ili loše što je to tako na ovim prostorima.

„Dobro je što je tako, jer mi smo ujednačen ansambl i zaista osjećamo radost igre i sa velikim zadovoljstvom radimo ovaj komad. U užičkom ansamblu se još poštuje pravilo da je predstava kolektivni čin i moramo da radimo i za predstavu, samim tim i za publiku”, rekao je Ljubičić.

Predstava je već šest godina na repertoaru, kako je kazao Ljubičić, i gdje god je igraju toplo je primljena.

O funkcionisanju užičkog teatra, Ljubičić je rekao da je najvažnije da je Pozorište način života.

”Pozorište se živi, jer ako ga ne volite, ne možete ni da ga radite. A ukoliko volite Pozorište spremni ste na velika odricanja. Nekome sa strane može izgledati da se radi ni za šta. To nije tačno, jer radost koja se doživa kada vam publika aplaudira, nema cijenu”, ukazao je Ljubičić.

Glumica Divna Marić u predstavi igra Pavku, ženu Jevremovu, i kako je ocijenio Bulajić, našla je vrlo sofisticirana sredstva za svoju ulogu, vrlo jednostavna, a tačna.

Marić je ukazala da je na sceni bila kompaktna, zrela ansambl predstava, sa velikom ljubavlju.

”Mi smo ekipa koja reaguje i iza kulisa i zdušno prati glumačku igru. Ključna stvar i kvalitet predstave je čvrst temelj koji je odmah na početku rediteljski postavio Saletović. Ključna stvar bila je da se Nušić igra autetntično da se ne ide u karikaturu”, rekla je Marić i dodala da se Nušić mora osjećati iz ovog vremena.

U Narodnom poslaniku glumica, Tijana Karaičić, koja igra njihovu kćerku Danicu kazala je da nije željela ništa drugo prilikom građenja svoje uloge u klasičnom i rediteljskom čitanju i interpretaciji.

„Rediteljski ključ nije bio pretjerano radikalan, nama je data sva sloboda da sa svojim likom radimo šta želimo. Posebno mi je bio zanimljiv taj drugi plan scene koji smo radili sa Feridom Karajicom, koji je bio zadužen za scenski pokret. Danica je možda malo lepršava, ali i vrlo emancipovana, svjesna sebe“, rekla je Karaičić.

Predsjednik žirija, reditelj Blagota Eraković, podsjetio je da je ovo godina u kojoj se navršava 150 godina od rođenja Branislava Nušića i naveo da je u rediteljskoj postavci u Saletovićevom isčitavanju promijenjen kraj komada, jer nema pobjednika na izborima za narodnog poslanika.

Na sceni Nikšićkog pozorišta četvrte takmičarske večeri su Ljubavne poze istorije Teatra Vojdan Černodrinski iz Prilepa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније