Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

05. 12. 2018. 13:31 >> 13:05

BOGDANOVIĆ - ERSOJ

Uskoro sporazum o saradnji u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoj, ocijenili su na sastanku u Istanbulu, da dvije zemlje baštine bogato zajedničko kulturno nasljeđe, zbog čega je, kako su istakli, saradnja u ovim oblastima od izuzetnog značaja, a pitpisivanje sporayuma o;ekuje se uskoro.

Bogdanović je sa Ersojem razgovarao o brojnim temama, koje mogu doprinijeti daljem snaženju odnosa Crne Gore i Republike Turske, te nastavku dobre saradnje u svim oblastima.

Kako je istaknuto u saopštenju Ministarstva kulture, umjetnici i institucije dvije zemlje su do sada sarađivali na nekoliko zajedničkih projekata, a značajna je podrška koju Republika Turska pruža Crnoj Gori.

Bogdanović je pozvao ministra Ersoja da uskoro posjeti Crnu Goru kojom prilikom bi bio potpisan i sporazum između Vlade Crne Gore i Republike Turske u oblasti kulture.

Sporazum koji su usaglasila dva ministarstva kulture predviđa podsticanje institucionalne saradnje u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, s akcentom na razmjeni programa, izložbi, koncerata, predstava, ali i svih vidova koprodukcijskih odnosa.

Na sastanku je razgovarano o važnosti uspostavljanja saradnje u domenu kinematografije, a posebno iniciranjem zajedničke proizvodnje filmova, promocijom mogućnosti koje dvije države nude inostranim producentima za snimanje, ali i podsticanjem direktne saradnje između organizacija, ustanova, festivala.

Ministar Bogdanović je upoznao ministra Ersoja sa novim odredbama Zakona o kinematografiji i pogodnostima koje nudi inostranim producentima, kojima se omogućava povraćaj uloženih sredstava u iznosu od 25 procenata kvalifikovanih troškova.

Ministar Ersoj je istakao posebno važnim organizovanje posjete najznačajnijih predstavnika turističke privrede Crnoj Gori, u cilju njihovog upoznavanja sa cjelokupnom turističkom i kulturnom ponudom Crne Gore.

Ministri su naglasili potrebu jačanja saradnje između crnogorskih i turskih univerziteta, na polju edukacije kadrova iz različitih oblasti.

Bogdanović je u Istanbulu razgovarao i sa visokim predstavnikom UNDP za Evropu i centralnu Aziju, Rastislavom Vrbenskim, kojeg je upoznao sa programom kreativnih industrija, čijoj realizacaji je Ministarstvo kulture u potpunosti posvećeno i pozvao UNDP da se uključi u realizaciju njegovih segmenata.

Tokom razgovora sa zamjenikom generalnog direktora UNESCO-a Xing Qua, ministar Bogdanović je naznačio potrebu za kontinuiranom saradnjom sa ovom institucijom u cilju što kvalitetnije zaštite područja u Crnoj Gori koja se nalaze na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

Tokom Treće svjetske konferencije o turizmu i kulturi, koja se pod sloganom "Kultura i turizam: za dobro svih" održava u Istanbulu od 3. do 5. decembra, ministar Bogdanović je razgovarao i sa Asafom Ademijem, ministrom kulture Republike Makedonije, Ahmetom Bin Nasserom Hamed Al Mahrizi, ministrom turizma i kulture Omana, Lubicom Lašakovom, ministricom kulture Republike Slovačke, Hon.Edmundom Bartletom, ministrom turizma Jamajke, kao i državnim sekretarom ministarstva kulture Slovenije Janom Škobernom.

Ovom prilikom, Bogdanović je obišao i počasni konzulat Crne Gore u Republici Turskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније