Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

07. 12. 2018. 14:27   >>  14:01

U PODGORICI

Otvoren Salon arhitekture

Salon arhitekture otvoren je sinoć u Podgorici, a ministar kulture Aleksandar Bogdanović je naglasio značaj ovakve manifestacije za prezentaciju ideja crnogorske arhitekture i stvaranja ambijenta za iznalaženje najboljih rješenja za budući arhitektonski razvoj.

Otvarajući Salon ministar je istakao da je jedan od načina kojima se danas prezentuju arhitektonske ideje i projekti, upravo ovakvi skupovi.

"Za Podgoricu i Crnu Goru ovakva manifestacija ima posebnu važnost, jer ubrzani progres našeg društva nametnuo je brojne izazove, od kojih su neki od najbitnijih oni koji se tiču sadržaja, funkcionalnosti i organizovanosti prostora u kom živimo, ali i estetike koja će obilježavati taj prostor" kazao je Bogdanović.

On je napomenuo da nam je ostavljeno jedno složeno arhitektonsko nasljeđe, koje traži poseban odnos u zaštiti i valorizaciji.

Bogdanović je naglasio da će Ministarstvo kulture uvijek davati podršku ovakvim akcijama u kojima se potvrđuje struka, jer brzina razvoja i potrebe savremene Crne Gore moraju biti usklađeni sa njenim izuzetnim prirodnim ambijentom i kompleksnim arhitektonskim nasljeđem.

"Njihovim narušavanjem narušili bismo i sopstveni kulturni i identitetski habitus. U sprečavanju toga, manifestacije kao što je Salon arhitekture mogu mnogo toga da urade, jer to jesu događaji na kojima se prezentuju najbolje ideje recentne crnogorske arhitekture, čime se otvara i onaj neophodni prostor za problematizaciju, preispitivanje i polemike, što podiže dinamiku i odgovornost ne samo arhitektonske, već i cjelokupne kulturne scene Crne Gore. Upravo se na taj način stvara ambijent za iznalaženje najboljih rješenja našeg budućeg arhitektonskog razvoja" kazao je Bogdanović.

Kako se napominje u saopštenju Ministarstva kulture, na svečanosti je govorio i predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore Filip Aleksić, a treći crnogorski Salon održava se pod sloganom "Paraarhitektura", u prostoru nekadašnjeg Titexa.

Crnogorska publika će biti u prilici da isprati 74 ostvarenja, podijeljena u sedam kategorija, i to: Realizacije, Projekti, Enterijeri, Istraživanje i eksperiment, Publikacije, Konkursni radovi i Studentski radovi.

Organizator ovogodišnjeg Salona je Savez arhitekata Crne Gore, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Glavni grad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније