Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 12. 2018. 14:08   >>  13:41

BOGDANOVIĆ SAOPŠTIO

Izmjenama i dopunama zakona do bolje zaštite kulturnih dobara

Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Predlog zakona o potvrđivanju UNIDROIT konvencije o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima.

"Ratifikacijom konvencije dodatno će se osnažiti institucionlani sistem unutar države i stvoriti mreža subjekata koji su direktno uključeni u promet umjetnina i kulturnih dobara kako bi doprinijeli boljoj zaštiti očivanju crnogorskog kulturnog nasljeđa", kazao je pojasnio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice Vlade.

Konvencija, kako je kazao, definiše rokove u kojima je moguće podnijeti zahtjeve za restituciju i procedure povraćaja nezakonito iznešenih kulturnih dobara.

"Konvencija će doprinijeti da što prije dođemo do kulturnih dobara posebno onih koji su otuđeni i izneseni van granica naše države", kazao je Bogdanović.

Nadzor nad sporovođenjem zakona vršiće Ministarstvo kulture.

Izmjene i dopune Zakona o zaštiti kulturnih dobara rađene su u cilju potpunog usagašavanja sa direktivama Evropske unije i usaglašene i sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

"Izmjenama zakona predviđeno je izuzimanje objekata unutar kultuno-istorijske cjeline, lokaliteta ili područja koja nemaju pojedinačni status kulturno dobro od primjene normi koje uređuju pravo preče kupovine u postupcima kupoprodaje. Takođe norme koje uređuju otuđivanje i ustupanje kulturnog dodra u državnoj svojini neće se odnositi na njegovu zaštićenu okolinu", kazao je Bogdanović.

Jedna od važnijih izmjena, kako je kazao, odnosi se i na prostor samog konzervatorskog projekta.

"Novi tekst zakona propisuje i mogućnosti finansiranja valorizacije nepokretnog kulturnog dobra u turističke i druge svrhe sredstvima iz javno-privatnog partnerstva za čijom potrebom je ukazalo dosadašnje iskustvo a što je i jedan od prioriteta ovog monistarstva", kazao je Bogdanović.

Suštinske izmjene odnose se i na menadžment plan.

"Predlogom je predviđeno da su inspektori za zaštitu kultunih dobara i kulturne baštine određeni za vršenje inspekcijskog nadzora što predstavlja osnov da budu izmješteni u Upravu za zaštitu kulturnih dobara", kazao je ministar.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније