Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

15. 12. 2018. 11:19 >> 10:53

U MOJKOVCU

Predstavljen "Puh Đorđe u zamci Spiridona ledenog"

"Puh Đorđe u zamci Spiridona ledenog", autora Žarka Vučinića, završni dio savremene ekološke trilogije za djecu, inspirisane kanjonom Tare i Prošćenskim planinama, premijerno je, kao i predhodna dva dijela, predstavljen u mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević".

Ovaj roman Vučinića, inače inženjera šumarstva, koji je ilustracijama obogatio Dragoslav Dedić, donosi nove, neobične pustolovine poznatog junaka i njegovih drugara, kao i rasvjetljavanje tajni iz predhodnih avantura "puha nemirnog duha".

Pisac i književni kritičar, Borislav Jovanović, trilogiju Vučinića nazvao je bajkama sa punim književnim kapacitetom.

"Ovo su bajke, tematski vezane za prirodu, ali i one, kao i svake druge, imaju univerzalne vrijednosti i poruke. Nigdje nema više istine nego u bajkama, a njih je Vučinić ispričao na zaista maestralan način. Ovo je pravo osvježenje u crnogorskoj dječjoj literaturi i pomjeranje njenih granica", kazao je Jovanović.

Trilogija Vučinića o puhu Đorđu, koju je dr književnih nauka, Milutin Đuričković, nazvao "svojevrsnom himnom prirodi, protkanom edukativnim prikazom života šumskih stanovnika i važnosti njihovog zajedništva", ući će u antologijju crnogorske dječje proze i poezije, kao prva sa ekološkom tematikom, saopštila je Vučinićeva koleginica, inženjerka šumarstva Radmila Rakočević.

Ona je dodala da to književno djelo ima i praktični značaj.

"To je slikovita promocija dobra i prirode, to je čarobna priča o životinjskom i biljnom svijetu iz Žarkovog zavičaja, ispričana kroz legende i predanja njegovog đedike Rada, kako on zove svog đeda. I, nije to samo knjiga za djecu već i odrasle. Nadam se da će mladi ljudi, prateći avanture 'nemirnog puha', zavoljeti prirodu, baš kao što se to desilo i Žarku, i da će neko od njih upravo zbog toga sjutra studirati šumarstvo ili biologiju, što su kod nas deficitarni kadrovi", rekla je Rakočević.

Ona je dodala da je uspjela da pronađe sponzore zahvaljujući kojim će svi mojkovački prvaci dobiti najnoviju knjigu Vučinića.

Prva dva dijela trilogije o puhu Đorđu, koje je kao i treću objavila izdavačka kuća "Gligorije Dijak", –"Čudesni svijet puha Đorđa" i "Puh Đorđe i duhovi triftara" (nagrada za najbolju crnogorsku knjigu za djecu u 2017. godini), nijesu završila samo na papiru, klasičnim promocijama i u bibliotekama, već i u Vučinićevim edukativno–ekološkim radionicama, širom regiona.

Doktor književnih nauka Milutin Đuričković za novu Vučinićevu knjigu kaže: „Pečat autorovog originalnog narativnog iskaza, duhovitost i nepredvidljivost radnje krase ovaj roman za djecu koji je zanimljiv i za starije čitaoce. To je svojevrsna himna prirodi protkana edukativnim prikazom života šumskih stanovika i važnosti njihovog zajedništva. Puh Đorđe je za kratko vrijeme postao heroj van granica Prošćenskih planina i Crne Gore, a njegov način razmišljanja i rješavanja zapleta jedinstven je u savremenoj književnosti za djecu. Nakon prva dva dijela trilogije o puhu Đorđu ’Čudesni svijet puha Đorđa’ i ’Puh Đorđe i duhovi triftara’, nagrađivani pisac i ambasador djece svijeta, Žarko Vučinić, novom knjigom je na maestralan način zaokružio čarobni mozaik mašte i ljubavi prema tradiciji opisanog kraja, a mlade generacije su dobile bajkovito delo koji će sa uživanjem čitati i prepričavati.“

U pričama o puhu Đorđu su opisane autentične lokacije pomenutog kraja, kao i lokacije koje se nalaze u okviru Nacionalnog parka "Durmitor“, čime knjiga promoviše turizam zasnovan na prirodnim vrijednostima u Crnoj Gori.

Prva dva dijela trilogije o puhu Đorđu - „Čudesni svijet puha Đorđa“ (objavljena 2016. godine) i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ (nagrada za najbolju knjigu za djecu u Crnoj Gori u 2017. godini) izazvali su veliko interesovanje djece ali i odraslih čitalaca. Do sada je na promocijama i edukativno-ekološkim radionicama koje prate knjigu pod nazivom „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ čiji je kreator Vučinić, inače inženjer šumarstva, bilo prisutno oko 5000 učesnika. Promocije su održane u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a glavni cilj radionice je povratak djece prirodi.

Vukoman Kljajević, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније