Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio. O.Z. ]

25. 12. 2018. 15:38 >> 15:11

"KNJIŽEVNI PLAMEN"

Zagajevski: Čast mi je što sam dobio nagradu

Poljski književnik Adam Zagajevski kazao je da mu je velika čast što je dobio nagradu Književni plamen, jer je, kako je rekao, lista dosadašnjih dobitnika izuzetna i nevjerovatna.

Međunarordnu nagradu Književni plamen dodjeljuje izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice.

Prvi put je dodijeljena 2015. kad je dobio nobelovac Mario Vagas Ljosa. Italijanski pisac Klaudio Magris dobio je nagradu 2016, dok je prošle godine dobitnik bio nobelovac Orhan Pamuk.

"Veoma me je iznenadilo saznanje da sam ovogodišnji dobitnik nagrade Književni plamen. Bilo je to istovremeno i iznenađenje i velika čast, jer je lista dosadašnjih dobitnika ove nagrade izuzetna i prosto nevjerovatna", naveo je Zagajevski, saopšteno je iz Nove knjige.

Zagajeviski kazao da raniji dobitnici, kao i Ljosa, kao predsjednik žirija za dodjelu nagrade, daju na značaju tom priznanju.

"A širinu interesovanja za književnost očigledno ne definiše geografska veličina zemlje, što je Crna Gora ovom nagradom i pokazala", poručio je Zagajevski.

U žiriju za dodjelu nagrade, osim Ljose, bili su profesori književnosti, estetike i filozofije Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i direktor i urednik Nove knjige Predrag Uljarević izdavač.

Žiri je ocijenio da je Zagajevski pjesnik i mislilac, znalac kultura i posrednik iskustva evropskog Istoka i Zapada.

On je rođen u Sovjetskom savezu, zapravo Ukrajini, odrastao i školovan u Poljskoj, živio je i radio, bio u posebnoj vrsti izbeglištva, u Francuskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Zagajevski je više godina bio kandidat za Nobelovu nagradu.

"On je visoko nagrađivani svjetski, evropski i poljski pjesnik, vrsan esejista, prevodilac pa i prozaik, pisac oštre ali ne i besomučne kritike, dalek steretipnom odnosu i prema prošlosti i političkoj sadašnjici, oštar kritičar svoji prethodnika, velikih poljskih pjesnika, ali i neko ko je umio da odbaci svoje mladalačke zablude i pretjerivanja", saopšteno je iz žirija.

Zagajevski je, kako su kazali, posvjedočio volju da stvaralački i samokritički, šireći kulturne osnove vidi i svijet i sebe.

"U djelu Zagajevskog velika književna imaginacija je zatečena u riječima koje čuvaju najbolju tradiciju percepcije i refleksije u otmenosti i odmerenosti lirskog izraza", rekli su iz žirija.

Nagrada će Zagajevskom biti uručena početkom naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније