Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 12. 2018. 12:45   >>  20:34 3

"NA TRI DIJELA"

Humoristička radio drama za praznično raspoloženje

Pretpremijera radio drame "Na tri dijela" Radija Crne Gore (RCG), održana je juče u zgradi Nacionalnog javnog servisa. Novo ostvarenje u produkciji RCG slušaoci će imati prilku da čuju naredna dva dana - premijera je u nedjelju u 11 sati, dok je reprizno izvođenje na programu u ponedjeljak u 16:00 sati.

Nakon decenija pauze, Radio Crne Gore je, po internom konkursu, u posljednjih godinu i po snimio četiri radio drame. Posljednja je četrdesetpetominutna humoristička drama "Na tri dijela", kako bi u praznične dane ušli uz smijeh i opuštanje.

Podsjetimo, prethodno su realizovane radio drame "Ništa nije isto" i "Dobra voda" Mirsada Rastodera, kao i "Rani odlazak" Jadranke Prelević i Ljubete Labovića.

"Četiri radio drame za godinu i po nam potvrđuju da smo sposobni da realizujemo radijske drame različitih žanrova. Ovim pokušavamamo da riječ i dramu vratimo na radio i posebno da stimulišemo stvaraoce, scenariste i dramaturge, da sarađuju sa nama. Mi smo otvoreni, tako će biti i u 2019. godini", kazao je direktor Radija Crne Gore Radojica Bulatović.

"Na tri dijela" je komedija naravi i situacije. Rađena je po tekstu Aleksandra Koraća, a reditelj je Boris Dragojević.

"Komedija nam je dala osnovu da pustimo mašti na volju. Izvanredan tekst našeg kolege Aleksandra Koraća dao nam je samo jednu mogućnost, da ga oživimo i razigramo", kazao je Boris Dragojević.

Istakao je da je komedija najteži žanr za režiranje i pisanje.

"Prvi put u svojoj karijeri sam se osjećao kao reditelj u punom smislu te riječi", zaključio je Dragojević.

U centru radnje njegove radijske komedije je podjela imovine između nasljednika. 

"Komične situacije su svuda oko nas, kao bašta, i od pisca zavisi koje će plodove izabrati. Zahvaljujući vama, moja berba je, nadam se, uspješna", naveo je scenarista Aleksandar Korać, inače snimatelj u RTCG.

U radijskoj komediji "Na tri dijela" prikazani su mnogi karakteri jedne crnogorske porodice.

"Radio drama je malo zapostavljena i raduje me da se vraća na radio talase. Ekipa je radila ozbiljno, svako od nas dao je save od sebe, počev od reditelja koji nam je dao velike slobode u radu, prave indikacije na koji način da obradimo likove. Vjerujem da smo uradili dobru stvar, ali konačnu ocjenu daće radijska publika", kazao je glumac Davor Dragojević.

Osim njega, glumačku ekipu čine Olivera Vuković, Ivona Čović-Jaćimović, Danilo Čelebić, Sejdo Alijaj, Sejfo Seferović i Velimir Čukić.

U autorskoj ekipi su još i ton majstor Jovica Trajkovski, muzička urednica Radija CG Nada Vučinić, lektorka Lidija Nikčević i organizatorka Mirjana Vujačić.

Stvaralaštvo važno, značajna sredstva za produkciju

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić istakao je da ovakvi projekti pokazuju da u Javnom servisu ima dobrih stvaralaca i poručio da i naredne godine nastavi treba nastaviti u istom tempu.

"Mi takve projekte želimo i moramo da podržimo. Želim da nastavimo i u 2019, ne samo Radio, koji je napravio veliki pomak, već i Televizija i Portal. Mene posebno raduju ovakvi projekti, jer sam emotivno vezan za radio", kazao je Šundić na pretpremijeri.

Naglasio je da je Javni servis za 2019, godinu kada će se proslaviti jubilej - 75 godina Radija i 55 godina Televizije, opredijelio značajna sredstva za produkciju.

"Pozivam mlade stvaraoce da se jave na konkurse, da zajednički realizujemo projekte iz svih sfera stvaralaštva - kulture, obrazovanja, pozorišta, filma, muzike", kazao je generalni direktor RTCG.

Radio drama "Na tri dijela" predpremijerno je poslušana u prostorijama naše kuće. Tom prilikom generalni direktor Božidar Šundić poručio je da će i u buduće podržavati ovakve projekte.

"Naš osnovni cilj je proizvodnja koprodukcija, obezbijeđena su značajna sredstva za produkciju iz svih sfera stvaralaštva. Svaki zahtjev kolega sa Radija ja pokušavam da odobrim, nikada se ne razmišljam. Stvaralaštvo je veoma važno i podržavam da se u tom tempu nastavi naredne godine", kazao je Šundić.

Ozren Zogović

Ana Ašanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније