Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

16. 01. 2019. 11:58 >> 11:28

U PODGORICI

Počinje Sedmica kineske kulture

Kultura, estetika i tradicija Kine, jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, biće predstavljena crnogorskoj publici kroz Sedmicu kineske kulture, a programi će biti predstavljeni u Podgorici, od 16. do 23. januara, u organizaciji ambasade Narodne Republike Kine.

Kulturno bogatstvo Kine biće prezentovano kroz tri tematske cjeline - Sedmica kineskog filma, Koncert Nacionalne simfonije i dvodnevnu predstavu kineske nematerijalne baštine.

Od 16. do 22. januara u bioskopu Cineplexx u Delta Citiju svakog dana u 18 sati biće prikazivana neka od najboljih ostvarenja kineske kinematografije.

Prvi film koji će biti prikazan je više puta nagrađivana drama "Naknadni potresi", koju će publika moći da pogleda u srijedu. U četvrtak će biti prikazano ostvarenje "Pakleni poslovi", u petak "Mladost", u subotu će publika moći da uživa u kultnom filmu iz 1993. godine, "Zbogom, moja konkubino". Nedjeljna projekcija rezervisana je za romantičnu komediju "Ljubav nije slijepa".

U ponedjeljak, 21. januara će biti prikazan film koji je osvojio četiri Oskara, "Pritajeni tigar, skriveni zmaj". Sedmicu kineskog filma zatvoriće projekcija filma čiji su kadrovi snimani i u Crnoj Gori, "Zlatni posao", koji je na repertoaru 22. januara.

Koncert nacionalne simfonije biće izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu, u četvrtak, 17. januara. Kineski umjetnici okupljeni u Gansu plesnoj trupi dočaraće kroz note i plesne pokrete veoma bogatu kinesku muzičku kulturu, iz različitih dijelova Kine. Ova trupa tvorac je remek djela kineskog plesnog teatra, pod nazivom "Put svile", koji će biti izveden i za crnogorsku publiku.

Sedmica kineske kulture biće zatvorena dvodnevnom manifestacijom Predstava kineske nematerijalne baštine. U centralnom atrijumu Delta Citija tokom 22. i 23. januara biće prezentovani običaji i baština grada Kvanzou, kulturnog centra jugoistočne Azije.

Posjetioci će moći da se upoznaju sa procesom nastanka brojnih poznatih kineskih rukotvorina, kao što su živopisne figure od riže, praznični lampioni napravljeni od papirnih traka, ali i sa drevnim vještinama oslikavanja predmeta, rezbarenja kamena, paljenja tamjana i ispijanja čaja, koji ima važno mjesto u kulturi Kine.

Papir vodi porijeklo iz Kine, u kojoj je i osmišljena umjetnost rezanja papira i pravljenja posebnih ukrasa. Jedan od najvećih kineskih majstora u rezanju papira Li Yaobao pokazaće svoje umijeće crnogorskoj publici.

Ulaz na sva dešavanja je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mjesta neophodno rezervisati karte kod ustanova koje su domaćini događaja (Cineplexx i Crnogorsko narodno pozorište).

Obilježavanjem Sedmice kineske kulture Ambasada Narodne Republike Kine nastoji da doprinese daljem upoznavanju naroda Crne Gore sa kulturom drevne kineske civilizacije. Sedmica kineske kulture organizuje se u susret Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza, koji ove godine počinje 5. februara po našem kalendaru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније