Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

rtcg.me

20. 01. 2019. 08:00   >>  07:34 1

DRAGOJEVIĆ ZA PORTAL

Pozorište važno za razvoj djece

Moramo djecu od malih nogu učiti da idu u pozorište. Kultura je važna za razvoj ako želimo da imamo zdravu djecu, kako bi mogli da misle svojom glavom i bili spremni za život, istakao je glumac Gradskog pozorišta i reditelj Davor Dragojević.

Dragojević je odigrao na desetine uloga u pozorištu, kao i u nekoliko filmova i serija. Njegova najveća ljubav je rad sa djecom, jer, kako je kazao Portalu RTCG, najmlađi su najiskrenija publika i najveća nagrada mu je njihov aplauz.

"Zvanično, počeo sam da radim u dječjem pozorištu u Podgorici 1. juna 1993, a i prije toga sam radio neke predstave za djecu. Zaljubio sam se u dječju publiku, koja zna iskreno da reaguje na sve ono što radimo", priča Dragojević.

Ističe da djecu ne možete prevariti, jer u pozorištu osjete kada su prevarena.

"Kod dječje publike nema foliranja. Ako im je dosadna predstava oni će da gunđaju i brbljaju, okreću se, a ako im je zanimljiva biće veoma pažljivi, nasmijaće se, aplaudirati. To je pravo mjerilo da li je predstava dobra ili ne", kaže Dragojević.

Spoj zabave i edukacije

Kad je riječ o glumi, kaže jednako se igra za djecu i odrasle, dok je pisanje dječjih predstava specifično.

"Generalno, ne pravimo razliku ko nam je u publici. To su ozbiljne pripreme, ozbiljan rad sa rediteljem, rad na likovima i karakterima. Što se tiče pisanja, za djecu treba jedostavnost u pisanju, a kompleksnost u sadržaju, jer moramo da im prenesemo pravu poruku. Djeca moraju da osjete borbu dobra i zla, da vide heroje i antiheroje, da se svrstaju na stranu pravde", navodi Dragojević.

Dragojević je režirao i pisao tekstove za nekoliko lutkarskih i dramskih predstava za djecu. Naglašava da se ne smije pisati infantilno.

"Djeca su jako pametna, ali način i stil pisanja mora biti prilagođen uzrastu za koji se predstava radi. Prije više od 20 godina, od Branka Kockice sam čuo da kad piše za djecu mora da napiše nešto i za odrasle, jer odrasli dovode djecu u pozorište i iako njima nije zanimljivo neće dovesti djecu na predstavu", poručuje glumac iz Podgorice.

Dok se piše za djecu mora se pronaći dijete u sebi kako bi znali šta djeca žele, a istovremeno treba biti pedagog kako bi znali šta djeci treba.

"Moramo da pravimo taj balans. Da bude zanimljivo, a istovremeno i edukativno, da se negdje kroz naš rad vidi da to nije samo puka zabava", dodaje Dragojević.

Djecu privući kvalitetnim predstavama

Istraživanje  o djeci, roditeljima i medijima u Crnoj Gori, sprovedeno krajem prošle godine, pokazalo je da  čak 68 odsto djece nije bilo u pozorištu u prethodnih 12 mjeseci, kao ni 75 odsto roditelja.

"To su poražavajući podaci. Nadam se da će Gradsko pozorište promijeniti politiku promjenom direktora, jer zadnjih 10 godina nije bilo predstava za djecu uzrasta tri i više godina, iako je to bilo potrebno. Moramo u pozorište dovesti djecu još od vrtića i vjerujem da ćemo početi da radimo predstave i za njih. U svijetu se rade predstave i za mlađe, odnosno za bebe. Pozorište u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici imaju predstave za bebe, dok u Crnoj Gori to još nije napravljeno", ističe Dragojević.

Takođe, mora se naći načina da se dovedu roditelji u pozorište i da se tu zadrže.

"To možemo učiniti kvalitetnim predstavama, koje bi bile napravljene, ne za festivale, nego za našu publiku, da bi doveli veći broj ljudi", navodi Dragojević.

Ističe da roditelji koji sami ne idu u pozorište neće ni djecu odvesti da gledaju predstavu.

"Ako roditelji ne čitaju knjige, neće ni djeca čitati. Djeca to vide od svojih roditelja", kaže Dragojević.

On smatra da pozorište, u saradnji sa vrtićima i osnovnim školama, treba da organizuje dolazak djece na predstave.

"To treba da bude obavezno. Ne možemo čekati da li će roditelji imati vremena ili novca da dovedu djecu u pozorište. Nije isto kad dođe neka pozorišta trupa da igra predstavu u vrtiću ili učionici. Djecu treba dovesti da osjete miris i pravi užitak pozorišta, da vide te daske koje život znače, tako će sami tražiti da opet dođu", poručuje Dragojević, dodajući da se u Gradskom pozorištu organizuju predstave za škole, ali obično za veće uzraste, a da organizovanog dolaska djece iz vrtića nema već godinama.

"Djecu ne treba dovesti samo u pozorište, već i na izložbe djela primijenjene umjetnosti, na koncerte, kao i na ostale kulturne sadržaje. Kultura je važna za razvoj djece ako želimo da imamo zdravu djecu, kako bi mogli da misle svojom glavom, kako bi bili spremni za život", naglašava glumac i reditelj. 

Potrebno lutkarsko pozorište

Lutkarska pozorišta i predstave su omiljena zabava među djecom. Pošto je nedovoljno predstava za našu najmlađu publiku, realizacija projekata za djecu veoma je značajna.

Davor Dragojević je jedan od organizatora Međunarodnog festivala lutkarstva, na kojem su izvođene predstave iz 16 zemalja, sa tri kontinenta.

"Ulaz na sve predstave je besplatan i došli smo do brojke od preko 30.000 gledalaca, što u Podgorici i što u još 16 gradova u kojem su predstave igrane. To pokazuje da naša djeca i roditelji vole pozorište. Naša misija je da djeca treba da čuju neke druge jezike, vide drugu kulturu, jedino će na taj način znati da sačuvaju svoj jezik i kulturu", kazao je Dragojević.

U Crnoj Gori nema profesionalnog lutkarskog pozorišta, zbog čega žali naš sagovornik.

"Znamo da radimo sa lutkama. Jedna od naših predstava "Bajka o ribaru i ribici" osvojila je osvojila preko 10 nagrada na međunarodnim festivalima, od kojih dva Gan prija. Imamo i kvalitetne glumce, potrebno nam je samo malo više prostora", ističe Dragojević.

Podgoričko Gradsko pozorište ima lutkarsku scenu, uz dramsku za djecu i večernju dramsku za odrasle.

"Valjalo bi da su ravnopravne, ali nijesu. Malo je da se radi jedna lutkarska predstava u dvije godine. Nekada, u Dječjem pozorištu, kada sam ja počinjao da radim, imali smo četiri premijere godišnje - dvije lutkarske i dvije dramske, i to svake godine. Siguran sam da bi jedna lutkarska predstava zaradila dovoljno novca da se napravi još jedna", smatra Dragojević.

Ozren Zogović

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније