Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Buka, Objavila: M.M.Lj. ]

19. 01. 2019. 14:14   >>  13:48

UMJETNOST

Muzeji koju oduzimaju dah

U svijetu se ove godine otvara niz impresivnih muzeja koje su projektovali najpoznatiji arhitekte svijeta kao što su Džin Nuvel, Dejvid Čiperfild ili Renco Pijano. Osim njih, neki od najpoznatijih muzeja kao što su MoMA u Njujorku i Sajens Muzej u Londonu dobijaju velika proširenja koja će sadržati nova umjetnička djela, ali i privući puno novih posjetilaca.

Hood Museum je muzej u sklopu Univerziteta Dartmaut u SAD-u koji je zatvoren zbog preuređenja odnosno proširenja nakon kojeg će postati dvostruko veći nego što je bio. Vrata ponovo otvara 26. januara ove godine, a sadržaće raskošnu kolekciju Univerziteta koja obuhvata savremenu, drvenu i domorodačku umjetnost.ž

Nacionalni muzej Katara u Dohi izgleda u najmanju ruku impresivno. Otvara se 28.marta, a njegov je sadržaj fokusiran na bogato nasljeđe i kulturu Katara. Zgradu je projektovao poznati arhitekta Džin Nuvel koji je do sada osmislio neke od čuvenih muzeja kao što je, na primjer, Luvr Abu Dabi.

West Bund Art Museum, Šangaj. I ovaj je muzej projektovao jedan poznati svjetski arhitekta, Dejvid Čiperfild. Muzej je produkt suradnje s Pompidoum, a sadrži tri velike galerije koje čine formu vjetrokaza koji se širi oko trospratnog atrijuma. Muzej se otvara na proljeće, a tačan datum otvaranja još nije poznat.

Dva nova muzeja posvećena Bauhausu? Da, molim. Jedan se otvara u Disauu, a projektovao ga je španski studio Addenda Architects pa će sadržati kolekciju fotografija i dizajna na površini od 2.100 kvadratnih metara. U Vajmaru novi Bauhaus muzej otvara njemačka kulturna institucija Klassik Stiftung Weimar, a izgledaće poput velike kocke od stakla. Prvi muzej će biti otvoren 6. aprila, a drugi 8. septembra.

Dok mu prilazite ovaj novi kulturni centar djeluje kao tijelo iz svemira. The Shed su dizajnirali Diller Scofidio + Renfro, a konstrukcija je teleskopska pa se zgrada može proširiti do gotovo dvostruke širine. Radi se o kulturnom centru u kojem će dom naći razne izložbe, ali i koncerti, performansi i razni drugi oblici umjetničkog izražavanja. Otvaranje je rezervisano za 5. april.

Područje oko Kipa slobode na ostrvu Liberti oštećeno je poprilično u vrijeme uragana Sendi, a sada je preuređeno tako da je otporno na poplave i jak vjetar. Arhitekti studija FXCollaborative osmislili su novi prostor na oko 2.500 kvadratnih metara, a otvaranje se očekuje u maju.

MoMA nikad nije bila popularnija, a sada dobija i veliko proširenje koje će biti otvoreno nekada tokom ljeta ove godine. Prošireno će biti predvorje kao i galerijski prostor koji bi s novom organizacijom trebalo posjetiteljima pružiti intimnije iskustvo uživanja u umjetnosti unatoč tome što će u prostor stati više ljudi.

 

Los Anđeles je sinonim za film pa nije ni tako neobično da se tamo kasno ove godine otvara novi filmski muzej. Muzej ima oblik sfere, a osmislio ga je Renco Pijano. Sadrži i bioskopsku dvoranu pa će se tamo prikazivati filmovi, dok će galerijski prostor sadržavati poznate kostime, rekvizite i razne druge predmete iz povijesti filma.

Londonski Science Museum dodatno širi svoju galeriju posvećenu medicini te će ona sada biti dvostruko veća. U prostor će ući i nova skulptura pokojnog Rika Genesta poznatog i kao Zombi Boj koji je tijelo prekrio tetovažama kostiju, mišića i unutarnjih organa. Otvaranje se očekuje na jesen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније