Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Klix.ba, Objavila: J.B.Č. ]

26. 01. 2019. 22:44   >>  22:22 1

NAGRADA OSKAR

Na listi nominovanih reditelja ponovo nema nijedne žene

Nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oskar objavljene su prije nekoliko dana, a na listi nominovanih za najbolju režiju ponovo nema nijedne žene.

U filmovima "Roma" i "Miljenica" koji imaju najveći broj nominacija, žene imaju ključnu ulogu, ali sasvim je druga priča kada je riječ o nominacijama za Oskara za najbolju režiju.

Liz Taker, direktorica organizacije Žene na filmu i televiziji u Velikoj Britaniji, rekla je za BBC da je nedostatak žena koje su nominovane u kategoriji za najbolju režiju "beskrajno razočaravajući".

"To samo pokazuje koliko je još posla pred nama. Razočaravajuće je kako Akademija filmskih umjetnosti i nauka ponovo nije prepoznala vrhunskih rad", rekla je Takerova.

U 91-godišnjoj istoriji Oskara, samo pet žena bilo je nominovano u kategoriji za najbolju režiju.

Nakon ovogodišnjih nominacija mnogo se govorilo o tome kako rediteljkama treba odati priznanje, ali samo na osnovu zasluga, a ne zbog ravnoteže.

Ipak, Liz Taker naglašava da joj je teško da povjeruje da je po zaslugama samo pet žena ikada bilo nominovano u kategoriji za najbolju režiju.

"Mi ne tražimo nikakvu posebnu ulogu. Niko ne osporava da su filmovi koji su nominovani u kategoriji za najbolje sjajni, ali da li su oni najbolji filmovi?", upitala je ona, prenosi portal Klix.ba.

U prošloj godini su samo četiri od 100 najboljih filmova u SAD režirale žene.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније