Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio Jadran, Objavila: J.B.Č. ]

01. 02. 2019. 09:31 >> 09:00

I POČEO PRAZNIK MIMOZE

Otvoren 52. Hercegnovski zimski salon

Prestižni događaj 52.Hercegnovski zimski salon, kojim je praktično počeo 50. Praznik mimoze, kao i uvijek, obilježila je prepuna Galerija Josip Bepo Benković, ali i neobično prisustvo čak 18 od 20 umjetnika-izlagača.

Vajar Miodrag Šćepanović iz Kolašina dobitnik je prve nagrade. Drugu je dobila slikarka Marija Vemić iz Nikšića, a treću umjetnica iz Mostara, Silva Radić. Obrazlažući odluke žirija, predsjendik Radoslav Milošević Atos je ocijenio da cijela selekcija raznovrsnih radova nije povod već rezultat, nadahnuće za očovječenje kroz umjetnost.

Selektorka, istoričarka umjetnosti Senka Subotić, pod motom "PARALELE" koncipirala je izložbu kao sintezu različitih umjetničkih izraza autora, koji paralelno stvaraju i djeluju na prostorima eks Jugoslavije i šire, s namjerom da prikaže stanje savremenih slikarskih tokova na ovim prostorima. Pored umjetnika iz Crne Gore, odabrala je radove autora sa banjalučke i mostarske akademije, dok, kako je objasnila, nije bilo sredstava za predstavljanje autora iz ostalih država regiona.

Otvarajući izložbu, umjetnica iz Mostara Silva Radić, istakla je da je Salon simbol koji objedinjuje različite priče i simbolike.

"Dvadeset autora večeras svojim simboličkim rečenicama, svojim djelima takođe ostavlja trag u vremenu. Ostaviće trag i u savkom posmatraču koji se otvori svijetu simbola", poručuje Radić.

Umjetnike je ove godine selektorka izabrala u konsultaciji sa kolegama sa Sorbone i iz Udruženja Salona Nove realnosti u Parizu, što sasvim jasno govori o kvalitetu 52. Zimskog salona i odgovornosti selektorke prema manifestaciji dužoj od pola vijeka, smatra predsjednik Opštine, Stevan Katić.

"Paralele, koje su tema ovog Zimskog salona, ukazuju na ono zajedničko i ono različito. Vjerujem da je tako i u drugim segmentima života – sagledavanjem paralelnih mišljenja i stavova uočavamo različitosti, pruža nam se prilika da sagledamo bolje i više, usmjereni ka istini, ma kakva ona bila. Samo tako unaprijeđujemo sebe. Umjetnicima možemo da zavidimo – oni vide ono što je od nas sakriveno, to nam ukazuju i otkrivaju, a na nama je da, svako u okviru svojih mogućnosti, izvuče pouku ili misao", istakao je Katić.

Prvonagrađani, poznati crnogorski vajar, Miodrag Šćepanović za rad "Zatišje" kaže da je prvo bio iznenađen pozivom da učestvuje na Salonu, za što je zahvalan organzatoru, a onda i nagradom.

Postavku 52. Hercegnovskog zimskog salona u Galeriji Josip Bepo Benković posjetioci mogu vidjeti narednih 50 dana, tokom tajanja Praznika mimoze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније