Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

01. 02. 2019. 13:56 >> 13:25
1

BOGDANOVIĆ-BONISOLI

Edukacija za restauratore i konzervatore u Firenci

Ministarstvo za kulturnu baštinu i kulturne aktivnosti Italije spremno je da kroz proces edukacije obezbijedi višemjesečnu obuku u Firenci za nekoliko crnogorskih konzervatora i restauratora, saopšteno je prilikom zvanične posjete crnogorskog ministra kulture Aleksandra Bogdanovića italijanskom kolegi Albertu Bonisoliju.

Ministar Bogdanović je naglasio visok nivo i kvalitet saradnje koju u svim oblastima kulture ostvaruju Crna Gora i Republika Italija, sa posebnim naglaskom na značaj razmjene iskustava, ali i znanja, sa italijanskim stručnjacima u oblasti kulturne baštine.

Sagovornici su se složili da nedavna ratifikacija Sporazuma iz oblasti obrazovanja i kulture u Skupštini Republike Italije, predstavlja snažan temelj i podsticaj buduće saradnje. U cilju njegove dinamičnije implementacije, sagovornici su dogovorili formiranje zajedničkog Odbora koji će se baviti određivanjem prioritetnih oblasti za saradnju, ali i njihovoj implementaciji.

"Očuvanje bogate kulturne baštine, ali i njena turistička valorizacija, predstavljaju samo neke od oblasti na kojima ćemo sarađivati sa našim prijateljima iz Republike Italije. Višedecenijsko iskustvo, ali i stručna znanja i vještine koje imaju kolege iz Italije u ovoj oblasti, biće snažna podrška na prevazilaženju izazova sa kojima se susrijeće crnogorska kulturna baština", istakao je Bogdanović.

Govoreći o kinematografiji, Bogdanović je informisao ministra Bonisolija o novom zakonskom rješenju iz oblasti kinematografije, koji je nedavno usvojen u crnogorskom parlamentu. Sagovornici su konstatovali da podsticaj od 25 odsto, koji je tretiran novim zakonskim rješenjem, Crnu Goru čini konkurentnom u ovoj oblasti, te da će se razmotriti mogućnost zaključivanja bilateralnog sporazuma o koprodukciji između država. Takođe, prepoznata je i potreba za dodatnom saradnjom između Filmskog centra i Instituta Ćinećita.

Ministri su razgovarali i o saradnji u oblasti kulturne baštine i to prevashodno kroz nastavak aktivnosti sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije u oblasti istraživanjja na području Duklje, nekadašnjem rimskom gradu, kao jednom od najstarijih arheoloških nalazišta koje se od 2010. godine nalazi na Tentativnoj listi Crne Gore za potencijalni upis na UNESCO listu svjetske baštine.

"Dogovorena je i razmjena između naših institucija i umjetnika, posebno u oblasti savremene umjetnosti. Pored italijanske Prijestonice, u kojoj će crnogorski umjetnici imati priliku da prezentuju svoje stvaralaštvo, precizirano je i da u gradu Materi, koja je evropska prijestonica kulture, organizujemo događaje na kojima će Crna Gora predstaviti svoje potencijale u oblasti stvaralaštva, te na taj način dodatno promovisati crnogorku umjetnost", saopštio je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanović je pozvao ministra Bonisolija da posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvatio. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Crne Gore u Rimu Sanja Vlahović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније