Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

04. 02. 2019. 17:40 >> 17:09

CG I SAD

Posvećeni unapređenju odnosa u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović upoznao je ambasadorku SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke sa planom izgradnje novih kreativnih habova u Kotoru, Podgorici i Baru, koji će predstavljati rezidencijalni prostor za umjetnike iz čitavog svijeta, pa samim tim i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Tokom prvog zvaničnog susreta ministar Bogdanović je istakao značajnu saradnju i veliki broj zajedničkih projekata koje su Crna Gora i SAD ostvarile u oblasti kulture. Ministar je upoznao Ambasadorku sa najvažnijim aktivnostima i planovima Ministarstva kulture, posebno naglašavajući izgradnju novih kreativnih habova u Kotoru, Podgorici i Baru, koji će predstavljati rezidencijalni prostor za umjetnike iz čitavog svijeta, pa samim tim i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Bogdanović je takođe naveo da su Zakonom o kinematografiji predviđene podsticajne mjere za strane koproducente, te da bi nam američka iskustva na polju filmske industrije bila od velikog značaja, posebno u kontekstu realizacije koprodukcionih projekata između dvije države.

Ambasadorka Rajnke je istakla da je saradnja u oblasti kulture, kao i kulturna diplomatija, najbolji most izmedju država i naroda i navela da će u toku svog mandata posvećeno raditi na snaženju saradnje i realizaciji zajedničkih aktivnosti u ovoj oblasti. Ambasadorka je takođe pozdravila opredjeljenje Vlade Crne Gore da, zajedno sa međunarodnim partnerima i stručnom javnošću, radi na unaprijeđenju medijskog zakonodavstva i slobode medija.

Ministar Bogdanović je iskazao posebnu zahvalnost Ambasadi na dosadašnjoj podršci koja je obezbijeđena iz Fonda američkog ambasadora za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, kao i uvjerenje da će i u narednom periodu biti realizovani projekti iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Na sastanku je takođe predloženo da se u što skorijem periodu organizuje svečanost kojom će biti obilježen završetak radova na rekonstrukciji Mlina Ivana Crnojevića, koja je finansirana upravo kroz navedeni Fond.

Zaključeno je da će Ministarstvo kulture i Ambasada SAD u Crnoj Gori i ubuduće partnerski realizovati projekte iz oblasti savremenog stvaralaštva, s posebnim akcentom na razmjenu umjetničkih izložbi i muzičko-scenskih programa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније