Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

05. 02. 2019. 18:35   >>  18:02 1

BOGDANOVIĆ I KORŽINEK

Projekti u kulturi jačaju odnose Hrvatske i CG

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravi u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj tokom koje se sastao sa ministarkom kulture Republike Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek. Ministar Bogdanović je istakao da je do sada ostvaren značajan napredak na snaženju kulturnih veza, kako u oblasti savremenog stvaralaštva, tako i u oblasti očuvanja kulturne baštine, o čemu posebno svjedoče projekti koje zajedno realizujemo na bilateralnom, ali i međunarodnom nivou.

 

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo susretom u Zagrebu, u povodu organizovanja "Dana Crne Gore u Zagrebu - Kreativna Crna Gora" i naveli da ovakve manifestacije dodatno jačaju naše kulturne veze i približavaju narode.

Bilo je riječi o daljoj implementaciji ranije potpisanog Memoranduma između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine za period 2017 – 2020. godine i dogovoren nastavak saradnje i razmjena znanja i iskustava izmedju institucija iz ove oblasti.

Posebno je razgovarano o saradnji u oblasti kreativnih industrija i istaknuto da će hrvatska iskustva biti od velikog značaja za Crnu Goru, uzimajući u obzir punu posvećenost Ministarstva kulture njihovom razvoju. U tom kontekstu, iskazana je obostrana spremnost za saradnju na realizaciji IPA projekata, za koje su partnerske institucije iz Crne Gore i Hrvatske aplicirale u okviru Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. 

Ministar Bogdanović i ministarska Obuljen Koržinek naveli su da je saradnja između ustanova kulture koje se bave savremenim stvaralaštvom na visokom nivou, ali i razmijenili iskustva u implementaciji zakona posvećenih kinematografiji, imajući u vidu da obije zemlje nude podsticajne mjere inostranim producentima. Kako je istakao ministar Bogdanović, Hrvatska je pozitivan primjer u regionu u ovoj oblasti, pa bi snažnija saradnja izmedju Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizuelnog centra bila značajna za razmjenu iskustava i pozitivnih praksi, kako bi i Crna Gora u narednom periodu postala atraktivna filmska destinacija. 

"Imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora od početka ove godine postala punopravna članica Eurimages otvara se značajan prostor za intenzivniju saradnju naših filmskih stvaralaca" naveo je tokom razgovora ministar Bogdanović.

Tokom sastanka, sagovornici su razgovarali i o poziciji nacionalnih zajednica hrvatske u Crnoj Gori i nacionalne zajednica crnogoraca u Hrvatskoj, pri čemu je iskazano očekivanje u pogledu očuvanja njihove autohtonosti.

Takođe, na sastanku je iskazana spremnost Ministarstva kulture Hrvatske za saradnju i podršku projektu sanacije grobnice vojvode (Knjaza) Đorđa Petrovića, koji se nalazi u okviru zaštićenog kulturnog dobra Gradskog groblja u Zadru, a koje je inicirala Ambasada Crne Gore u Hrvatskoj. “Ova zajednička aktivnost, koja ima punu podršku i posvećenost Ministarstva kulture Crne Gore, gdje smo već realizovali pripremne aktivnosti, predstavlja samo još jednu potvrdu kvalitetnih i prijateljskih odnosa naših država” – zaključio je ministar Bogdanović.
Sastanku je prisustvovao i Ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić, koji je ukazao da Crna Gora i Hrvatska, kao prijateljske i susjedne zemlje, ne baštine samo dobre odnose, već da dijele i zajedničke strateške evroatlanske i evropske ciljeve i vrijednosti, čemu je, njihovo međusobno kvalitetan odnos, najbolja preporuka. 

„Isto tako, kroz razvoj saradnje kulture, možemo slobodno reći kao najsnažnijeg mosta u odnosima između dvije zemlje, jako su dobrodošli konkretni projekti na kojima treba raditi, a koji su danas imali vidno mjesto u ovom veoma sadržajnom i konstruktivnom razgovoru“-istakao je Ambasador Vučinić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније